Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Nehody se stávají.“ Kreml explozi jaderné rakety jako nezdar nevidí

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
14. srpna 2019
09:55

Ruská vláda popírá, že by exploze během testu rakety s jaderným zařízením byl nezdar. „Nehody se bohužel stávají, byla to tragédie,“ uvedl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. Jeho prohlášení je jediným komentářem, který vláda k neštěstí z minulého týdne nabídla. Při výbuchu na severoruské vojenské střelnici zahynulo pět mužů, jednalo se o pracovníky jaderné agentury Rosatom. V oblasti byla následně zjištěna zvýšená radiace, přestože úřady tvrdily, že testovaná hlavice neobsahovala žádný nebezpečný materiál, uvedl deník Daily Mail.

Kreml se dál chlubí tím, že „ve vývoji zbraní jsou mnohem dál, než ostatní státy“. K nevydařenému raketovému testu v Rusku se na svém twitteru vyjádřil také americký prezident Donald Trump, ten prohlásil, že Spojené státy se z něho „dozvěděly mnohé“ a že jejich střely jsou vyspělejší. Peskov na to reagoval tím, že by lidé měli věřit informacím z ruského tisku.

„V tomto konkrétním případě je třeba mít na paměti hrdiny, kteří při nehodě položili život,“ sdělil tisku Peskov. „Nemám víc, co bych k tématu řekl. Můžu vás jen ujistit, že situaci mají pod kontrolou pověřené agentury. Bezpečí obyvatel Ruské federace nebylo ohroženo,“ doplnil Peskov, prudký nárůst radiace v Severodvinsku a nedaleké vesnici Ňonoksa nekomentoval. Ve vesnici dokonce platila výzva k evakuaci, tu ale nakonec úřady odvolaly.

Ruský tisk rovněž uvedl, že 10 lékařů a zdravotníků, kteří minulý týden ošetřovali zraněné po výbuchu, museli být převezeni do Moskvy na urgentní lékařskou prohlídku. Známý jednoho z lékařů sdělil novinářům, že „lékaři byli rozhození“, že jim nikdo neřekl, co se na střelnici stalo, a že „popáleniny zraněných mohlo způsobit ozáření“.

S hrdiny se loučily tisíce. Zlomená vdova neví, jak dál

V pondělí v Rusku proběhl pohřeb obětí exploze, muži byli prohlášení za národní hrdiny a posmrtně budou vyznamenáni. Rozloučit se s nimi přišly tisíce lidí. „Snažíme se zjistit, kde při testu došlo k chybě. Naším cílem je porozumět tomu, co nehodu způsobilo, a vyhnout se tomu, aby se to opakovalo,“ uvedli vyšetřovatelé z ruské jaderné agentury.

K explozi při raketovém testu došlo na severu Ruska 8. sprna. Jaderná agentura Rosatom následně s jednodenním zpožděním oznámila, že při testu zahynulo pět jejích pracovníků, kteří „měli na starosti práce související s radioizotopovým zdrojem energie v raketě“. Šlo o Alexeje Vjušina, Jevgenije Koratajeva, Vjačeslava Lipšova, Sergeje Pičugina a Vladislava Janovského.

Zpoždění vysvětlila tím, že výbuch srazil experty z mořské plošiny a pak se po nich pátralo tak dlouho, dokud byla naděje, že jsou naživu. Dodala, že při testech nastal souběh několika faktorů, „což se při zkouškách nových technologií stává často“, ale že si pracovníci byli rizika vědomi a Rosatom se postará o jejich rodiny. „Miluju tě, drahoušku, jak bez tebe budu žít,“ sdělila tisku Lipšovova vdova.

 

Zobrazit celou diskusi