Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Proč jsem taky neumřel?“ Muž našel po hurikánu deník i brýle manželky, tělo nikoli

Autor: Darina Jíchová - 
3. října 2019
19:12

Od úderu hurikánu Dorian na Bahamách uběhl už téměř měsíc, dál pokračují odklízecí práce a pátrací akce. Řádění živlu na ostrovech způsobilo obrovské škody a vyžádalo si nejméně 56 obětí, stovky lidí se stále pohřešují. Mezi pohřešovanými je také manželka Howarda Armstronga (66) Lynn. Muž se vrátil k jejich zničenému domu, kde našel Lynniny brýle, její diář i růženec, její tělo ale se mu ale objevit nepodařilo, uvedla stanice CNN.

Manželé se před hurikánem ukrývali ve svém domě ve městě Freeport na ostrovu Grand Bahama. Tak silnou bouři, která se 1. září přihnala, neočekávali. Vítr dosahoval síly 320 kilometrů za hodinu, ničil domy, auta odnášel do moře a ostrov zcela zdevastoval.

„Bahamy byly náš ráj“

Armstrongovi na Bahamách žili 20 let. „Byl to náš ráj, žili jsme jednoduchý, ale ideální život. Malý dům jsme postavili společně,“ sdělil Howard reportérům CNN. „Na bouře jsme byli zvyklí, sem tam se přihnaly, dům trochu poničily, ale to je všechno,“ doplnil, že během úderu Dorianu celý dům až ke stropu zatopila voda.

„Domácí spotřebiče plavaly po místnosti a narážely do nás. Nejnebezpečnější a nejtěžší byla lednička, té jsme se snažili vyhnout,“ popsal Howard. „Viseli jsme za lustr, stěží jsme udrželi hlavu nad vodou,“ Howard se svěřil s tím, že se snažil prorazit díru ve střeše, ale nepovedlo se mu to. „Zimou jí drkotaly zuby, viděl jsem jí na očích, že to vzdává. Podívala se na mě a řekla mi: Myslím, že umřu. Ujišťoval jsem ji, že neumře,“ vzpomíná Howard.

Bahamy se jen ztěžka vzpamatují z úderu hurikánu Dorian. Bahamy se jen ztěžka vzpamatují z úderu hurikánu Dorian. | ČTK

V domě zůstali uvězněni více než 24 hodin, potom se jim podařilo vylézt na horní police kuchyňské linky, kde si mohli trochu odpočinout. Howard nahoru vytáhl i kočky, jejich pes uplaval. „Lynn byla úplně hotová. Vyplaval jsem z domu s tím, že najdu pomoc,“ pokračoval Howard. Venku ale spatřil naprostou spoušť.

Když se vrátil domů, našel svou manželku mrtvou. Utopila se. Howard se znovu vydal ven, doplaval k sousedům. Uvnitř domu rovněž našel plavat těla. Další den ho osvobodila skupinka dobrovolníků, kteří jeho městem projížděli na vodních skútrech.

Howard: Proč jsem taky neumřel?

Howard dobrovolníkům řekl o tělech své ženy i sousedů a očekával, že se pro ně vydají. Těla ale odplavila voda. Několik dnů po úderu hurikánu opustil Howard bezpečí evakuačního centra a novinářům CNN na nějakou dobu zmizel.

Muž se totiž vydal hledat tělo své ženy, spí na gauči u svých přátel nebo ve své lodi. Reportéři se skrze sociální sítě spojili s Howardovou dcerou Meghann Gainesovou, která jim sdělila, že se otce snaží přesvědčit, aby žil s ní a její rodinou na Floridě. Muž ale odmítá opustit Bahamy, dokud nenajde tělo své manželky.

V troskách jejich domu našel Lynniny brýle na čtení, jeden z jejích diářů a také růženec. Howard se svěřil s tím, že z jejích šperků zbyl právě jen růženec, ostatní někdo ukradl. „Je to moje vina, to já jsem její tělo nechal plavat ve vodě,“ prohlásil zdrcený muž. „Proč jsem jen taky neumřel. Mohli jsme odejít spolu. Z nějakého důvodu mě Bůh ušetřil, divím se proč,“ dodal Howard.

Ostrovy se pomalu vzpamatovávají

Jako první se Howard obrátil na policii, ta se ale jako první zabývá případy z ostrovu Abaco. Úřady oficiálně pohřešují více než 600 lidí, denně se nalézají další oběti a bilance mrtvých roste. Podle bahamských zákonů může být pohřešovaný prohlášen za mrtvého až 7 let od zmizení, pokud se do té doby nenajde tělo.

„Jsme si vědomi toho, že některé pohřešované nikdy nenajdeme,“ nechal se slyšet premiér souostroví Hubert Minnis. „Úřední proces se budeme snažit urychlit, ale nemůžeme ho úplně pominout,“ vysvětlil politik. Případ Howarda není ojedinělý, Bahamy se jen pomalu vzpamatovávají z devastující bouře.

Podmínky pro obyvatele jsou dost složité, na ostrovech už ale byly plně obnoveny dodávky proudu, lidé mají užitkovou vodu, s pitnou vodou jsou na tom ale špatně. Stále existují místa, kde nejde elektřina a neteče vůbec voda.

Zobrazit celou diskusi