Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kokain na pláži, auto v obýváku. Florida se chystá na úder smrtícího hurikánu Dorian

Autor: Darina Jíchová - 
5. září 2019
19:50

Spojené státy se připravují na úder hurikánu Dorian, který se momentálně nachází nedaleko pobřeží státu Jižní Karolína. Živel během posledních dnů zcela zdevastoval souostroví Bahamy, kde si vyžádal 20 obětí a tisíce lidí zanechal bez střechy nad hlavou. Přestože bouře zeslábla z páté kategorie hurikánu na třetí, meteorologové varují, že se cyklon přižene silou 185 kilometrů v hodině. V cestě mu stojí také státy Severní Karolína, Georgia nebo Virginii, jen těsně by měl minout Floridu. Někteří Floriďané berou bezpečnostní opatření spojené s příchodem hurikánu s humorem, svá mini auta si například schovávají do kuchyně, uvedl list Tampa Bay Times.

Florida měla být původně nejvíce postiženým státem USA, hurikán Dorian ale nakonec stočil svůj směr. Podle meteorologů by měla bouře o Floridu jen „škrtnout“, i tak pro místní obyvatele, zvláště pak lidi z pobřežních měst, platí veškerá bezpečnostní opatření.

Floriďanovi se nechtěla vyklízet garáž

Patrick Eldridge z pobřežního města Jacksonville přípravu na zásah hurikánu pojal po svém. Floriďan vlastní miniaturní vozidlo značky Smart ForTwo a zvažoval, jak ho před bouří ochrání. Garáž jeho rodinného domku je totiž přeplněná jinými věcmi a musel by ji vyklidit.

Hurikán Dorian zcela zdevastoval Bahamy. Hurikán Dorian zcela zdevastoval Bahamy. | Facebook Jessicy Eldridgové

Dorian mu auto zřejmě „neodfoukne“, protože Eldridge se rozhodl svůj „smartík“ zaparkovat v kuchyni. „Řekla jsem mu, že auto se v žádném případě do kuchyně nevejde. Musel dokázat, že se mýlím, tak si to tam nastěhoval,“ popsala situaci u nich v domě Eldridgova manželka Jessica.

„Doufám jen, že se vítr brzo utiší a manžel auto odveze,“ dodala Eldridgová. Floriďané mají podle předpovědí to nejhorší z hurikánu Dorian za sebou. Bouře měla jejich pobřeží bičovat hlavně ve středu, pak se dále přesunout k sousedním státům Georgia a Jižní Karolína.

Moře vyplavilo kokain

Živel s sebou na Floridu nepřinesl pouze prudký vítr a déšť, rozbouřené moře na pobřeží vyplavilo svá mnohá „tajemství“. Na plážích se začaly objevovat balíčky o velikosti cihly s nápisem „Diamant“. Policii na tento úkaz upozornili místní obyvatelé, podle policejního mluvčího se jedná o „kilogramové zásilky kokainu“. Zatím bylo zajištěno zhruba 25 kilogramů drog.

Na floridské pobřeží se vyplavily balíčky kokainu. Na floridské pobřeží se vyplavily balíčky kokainu. | reprofoto/youtube

Psí zachránkyně

Bahamané se vzpamatovávají ze zničujícího zásahu hurikánu, jak velké má srdce v době katastrofy, ukázala Chella Phillipsová, která se rozhodla zachránit opuštěná domácí zvířata, jež zůstala napospas živlu. Doma má v tuto chvíli zhruba 100 psů. „Přesně jich je 97, z toho 79 se jich nastěhovalo do ložnice,“ napsala Phillipsová na svém facebooku.

„Děkuju všem za pomoc, finanční i materiální. Největší strach mám o zraněné. Nechtěla jsem, aby zůstali opuštěni na ulicích zničeného města, to si nezaslouží,“ vysvětlila žena, společně s bratrem se věnuje záchraně zvířat už více než 15 let.

 

Zobrazit celou diskusi