Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pach smrti na zpustošených Bahamách: „Všude cítíte hnijící těla, ale nejde je najít.“

Autor: Darina Jíchová - 
23. září 2019
21:55

Američtí záchranáři, hasiči a lékaři pročesávají bahamská města, která zdevastoval úder hurikánu Dorian. Řádění živlu si vyžádalo 56 obětí a tisíce zraněných. Bahamští záchranáři a policisté odmítají ruiny prohledávat, tragédie je pro ně příliš čerstvá. „Nikdo tu nechce být, stačí pár vteřin a zápach smrti vás zcela ochromí,“ popsali situaci Američané. Zprávu přinesla stanice CNN.

„Vypadá to tu jako válečná zóna, spoušť se táhne na kilometry daleko. Všude cítíte zápach hnijících těl, ale nejde je najít. Místní policisté nám řekli, že k ruinám nemůžou jít, nemůžou se na katastrofu, která Bahamy postihla, ani podívat,“ vysvětlila Patricia Frelingová, zdravotní sestra z Floridy, která se stovkami dalších dobrovolníků pomáhá na ostrovech.

Zkáza na Bahamách, (23.09.2019). Zkáza na Bahamách, (23.09.2019). | ČTK

Na záchranáře na Bahamách čekají horory

„Řekli nám, že je tu spousta těl, takže jsme připraveni na cokoliv,“ Frelingová uvedla, že v jejich týmu je kromě zdravotníků a hasičů také několik bývalých vojáků a psycholog. „Myslím, že uvidíme dost hororů,“ dodala Floridaňka. Celý tým vede devětadvacetiletá zdravotní sestra Brittany Reidyová, která má zkušenosti s prací s přeživšími katastrof.

„Většina lidí do takových oblastí nechce jezdit, ale můj tým vždycky prohledává tu nejhůře zasaženou část,“ prohlásila Reidyová. „To je pach těl,“ upozornila nováčky, když se konečně dostali na místo. „Zápach se nese daleko, zažere se vám do kůže. Vždycky to dřív cítíte, než vidíte,“ vysvětlila. Oficiální počet obětí se na Bahamách pohybuje kolem padesáti mrtvých, ale úřady upozornily, že až se odklidí trosky, počet může vystoupat až na 1500 obětí. Na Bahamách se stále pohřešuje více než tisíc osob. Mnoho těl rovněž odnesla voda, bude ještě nějaký čas trvat, než je opět vyplaví.

„Nějaká těla jsme našli. Bojím se, že jsou pořád tam, kde jsme je nechali. Neumíte si to představit. Je o peklo, bylo to hrozné,“ uvedla zdravotní sestra z dětského oddělení Tanya Steinlageová, která se s dobrovolníky rozhodla na Bahamy vrátit. „Potřebujeme pátrací psy, jinak těla nikdy nenajdeme,“ domnívá se Steinlageová.

Lidé jsou bez pitné vody, všude je cítit hniloba

Jen dostat se do zničené části Baham, je podle záchranářů značný úspěch. Veškerá infrastruktura byla zničená, dálnice, která vedla přes celý ostrov, je ztracená. Zbylé cesty jsou do značné míry neprůjezdné. Domy, které jsou zaplavené stojatou mořskou vodou, začaly hnít.

„Tohle je pach plísně. Stojatá voda představuje značné nebezpečí, nejde jen o plíseň, ale i o bakterie. Přeživší nemají v oblasti pitnou ani užitkovou vodu a často se uchylují k pití naplavené vody,“ upozornila Reidyová.

Místní obyvatelka Patrice Higgsová (49) sice přežila hurikán, když se ale probírala troskami svého domu, pořezala se. Lékaři jí ránu ošetřili, vymyli antibakteriálním mýdlem a žena nyní musí udržet zranění čisté, což je na Bahamách v současnosti téměř nadlidský úkol.

„Je to těžké. Studovali jsme medicínu, abychom pomáhali lidem. Tady ale nejsou živí lidé, kteří potřebují pomoc, naše cíle se trochu posunuly,“ sdělila CNN Steinlageová. „Hřejeme se nadějí, že se lidé stihli evakuovat, ale bojíme se, že všichni pohřešovaní jsou mrtví,“ přiznala žena.

Podle místních se Bahamy už nevzpamatují

„Nemůžeme je tady nechat. Nenašli jsme je, protože je složité odstraňovat trosky, ale jsou tady. Doufám, že brzo dorazí týmy se psy,“ prohlásila armádní zdravotní sestra Helen Perryová. „Jestli je nenajdeme, rozložená těla by mohla způsobit epidemii cholery,“ varovala Američanka.

„Jsem naživu, musím si uvědomit, že to je to jediné, na čem záleží. To, že jsem přišel o dům a auto, je maličkost, ostatní přišli o život nebo rodinu,“ uvedl přeživší katastrofy Sean Russell. „Nikdy jsme si nemysleli, že nás zasáhne bouře, jako byl Dorian. Hurikán nás úplně smetl. Veškerý můj majetek se mi teď vejde do batůžku,“ povzdechl si Russell. „Bahamy už nikdy nebudou stejné.“

Zobrazit celou diskusi