Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Pomozte nám, prosím.“ Na Bahamách nemají po řádění hurikánu ani vodu, obětí je přes 50

Autor: Darina Jíchová - 
11. září 2019
13:28

Úder hurikánu Dorian proměnil tropický ráj na Bahamách v peklo, řádění živlu si vyžádalo nejméně 50 obětí, stovky lidí jsou ale stále pohřešovány. Bilance podle úřadů bohužel není konečná. Desetitisíce dalších Bahamců se ocitly nejen bez střechy nad hlavou, ale i bez zdroje pitné vody. „Nic nám nezbylo, žádný domov, žádná práce a mnohdy ani rodina. Pomozte nám,“ prosí obyvatelé souostroví. Podle předběžných údajů to vypadá, že ze 17 procent Bahamců jsou bezdomovci, informovala stanice CNN.

Některým přeživším hurikánu Dorian se podařilo dostat se do Spojených států, jednou z nich je i Natasha Harveyová, která pochází z města Freeport na ostrově Grand Bahama. Zlomená žena se ve floridském přístavu zhroutila a krátce promluvila s novináři o tom, jakou zkázu u ní doma živel způsobil.

Nemáme jídlo ani vodu

„Lidé potřebují pomoc, potřebují se dostat do bezpečí,“ prohlásila Harveyová, jen těžce se jí mluvilo o dceři, 12 bratrech a dalších příbuzných, které nechala na Bahamách. „Mnoho lidí přišlo o život, většina z nás přišla o domov. Nemáme vodu, pitnou ani užitkovou, nebo jídlo. Všechno bylo úplně zničené,“ sdělila reportérům CNN.

Bahamy se jen ztěžka vzpamatují z úderu hurikánu Dorian. Bahamy se jen ztěžka vzpamatují z úderu hurikánu Dorian. | ČTK

Dorian byl nejsilnější hurikán, který kdy zasáhl Bahamy, úřady mluví o nejméně 50 mrtvých a stovkách pohřešovaných. Živel zanechal více než 70 tisíc lidí bez domova, na ostrovech zbyla po bouři naprostá spoušť, auta jsou pod vodou, domy jsou rozbořené, oblečení, nábytek a trosky budov se válí na ulici.

„Lidé sbírají oblečení a suší je na torzech domů, aby vůbec měli co na sebe. Všichni jsme se chtěli evakuovat, ale na lodích nebylo dost místa a mnoho lidí nemělo potřebné doklady, jako třeba výpis z trestního rejstříku, ten je teď skoro nemožné získat, protože stanice jsou pod vodou,“ vysvětlila Harveyová.

„Utekla jsem jen s tím, co jsem měla v kabelce, s doklady a asi se 1400 korunami. V přístavu se lidé strkali a tlačili, aby se dostali na loď. Všichni věděli, že to na ostrově není bezpečné,“ pokračovala žena. „Po úderu bouře jsme byli v provizorním úkrytu, ale někteří lidé dál živoří na stromech, zkoušejí nějak přežít, k cestě do USA nemají doklady,“ doplnila Harveyová.  „Díkybohu, že se to nestalo v noci. Byli bychom všichni mrtví,“ svěřila se s tím, že její dobrá kamarádka už několik dní neví, kde jsou její děti.

Příbuzní se svázali kabelem, aby přežili

Edward Christian Sawyer III. z nejvíce postiženého ostrova Abaco řekl reportérům CNN, že on a jeho rodina přežili jen proto, že se přivázali jeden ke druhému. Místo provazu museli použít kabel, společnými silami se vyšplhali na kopec a šli k jeho sestře. „Kdybychom to neudělali, některé z nás by to odfouklo. Matčin dům je zničený, nemyslím rozbořený, je srovnaný se zemí, nezbyly po něm ani základy,“ uvedl Sawyer.

Přiznal, že skoro čtyři dny nejedli. „Každý den jsme se vzbudili a modlili jsme se, abychom se dostali pryč. Bylo to peklo,“ dodal. Sawyer se do USA dostal s pátracím týmem americké pobřežní hlídky. Přidal se k dobrovolníkům, kteří se vrací na Abaco, aby našel další příbuzné a svou snoubenku. Rodinu dostal do hlavního města Baham Nassau, které zůstalo nepoškozené.

Bahamci: Pomoc potřebujeme teď hned

Ceva Seymourová je mezi šťastlivci, kterým se podařilo evakuovat do USA, společně s dalšími příbuznými je na Floridě. „Bylo to intenzivní, přihnala se bouře. Vítr byl tak silný, že nám zvedl celou střechu. Modlila jsem se, aby se to uklidnilo,“ uvedla. „Potřebujeme pomoc, právě teď potřebujeme zachránit, prosím kohokoliv, pomozte nám,“ požádala prostřednictvím tisku.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pepen ( 11. září 2019 17:12 )

Miliardářům by se nic nestalo,kdyby těm chudákům pomohli !!!!

Zobrazit celou diskusi