Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fenka Zoe umírala strašlivou smrtí. Vysloužilí psí hrdinové končí v šílených podmínkách

Autor: Darina Jíchová - 
29. září 2019
10:05

Přes 20 let Američané posílají Jordánsku, svému spojenci na Blízkém východu, speciálně vycvičené psy v rámci programu boje proti terorismu. Psi se ale domů už nikdy nevrátí, podle vyšetřování ministerstva zahraničí umírají vysloužilí služební psi v Jordánsku v šílených podmínkách, podvyživení jsou zavíráni do klecí, kde žijí mezi svými výkaly. Jsou zablešení a zanedbaní, uvedla stanice CNN.

Není to jen Jordánsko, kam Spojené státy vysílají služební psy speciálně vycvičené v detekci výbušnin, putují také do Bahrajnu, Egypta nebo Ománu. V Jordánsku se ale podle vyšetřovatelů mají psi nejhůře. Podle speciálního vyšetřovatele a jeho týmu mezi lety 2008 až 2016 zemřelo v Jordánsku 10 psů na „zdravotní problémy“. Přežívající zvířata v zemi trpí, zjistili zástupci ministerstva, kteří se do země vydali.

V Jordánsku našli zanedbané psy, kterým z těl trčí žebra, mají přerostlé drápy a na kůži mají přisátá přerostlá klíšťata. V některých zařízeních, kde jsou vysloužilí psi umístěni, nemají ani misky na jídlo. Tamní zaměstnanci jim prý občas hodí „něco k jídlu na zem“.

Američané do Jordánska poslali desítky speciálně vycvičených psů, ti tam teď umírají v hrůzných podmínkách. Američané do Jordánska poslali desítky speciálně vycvičených psů, ti tam teď umírají v hrůzných podmínkách. | Ministerstvo zahraničí USA/Zpráva o stavu služebních psů

Speciální federální vyšetřovatel uvedl, že ministerští pracovníci podílející se na programu „nezajistili služebním psům dobré zacházení“. Za týrání psů podle zprávy může vágní směrnice projektu a nedostatek konkrétních pojistek, které by psům zajišťovaly návrat do USA. „Jordánsko bere péči o své aktivní služební psy velmi vážně,“ brání jordánská vláda.

Smrt fenky nebyla nehoda

První služební pes, který v Jordánsku zemřel, byla dvouletá fenka belgického ovčáka Zoe, uvádí americký vyšetřovatel. Příčinou jejího úmrtí byl úžeh, což je podle veterinářů pro psa „strašlivě bolestivá smrt“. Podle sebraných důkazů je na vině zanedbání péče, nic nenasvědčuje tomu, že šlo o nehodu.

Na situaci v Jordánsku upozornil případ fenky Atheny, která byla v roce 2018 poslána zpátky do USA. Byla „na kost vychrtlá“, zamazaná od výkalů a zablešená. Američtí vojáci byli zděšení, když si ji přišli vyzvednout ke kotci. Už v dubnu 2016 američtí kynologové, kteří v Jordánsku pomáhali s výcvikem psům, poukázali na vysokou úmrtnost služebních psů způsobenou nedostatečnou péčí. Zvířata podle nich „ztratila vůli k práci“.

Ministerstvo odmítá zastavit projekt

I přes doporučení kynologů zastavit přísun služebních psů do Jordánska projekt pokračoval. Ministerstvo zahraničí na něj dostalo stamiliony korun, podle vyšetřovatele tak mělo prostředky na to, aby zvířatům zajistilo návrat domů. Po varování kynologů byli do Jordánska vysláni speciální kontroloři, ale ani oni nepostřehli nebo přehlédli zhoršující se stav fenky Atheny.

Speciální vyšetřovatel ve své zprávě doporučuje pět možných postupů včetně pravidelné kontroly či vytvoření nových předpisů. Ministerstvo zahraničí se závěry šetření plně souhlasí a je připravené přijmout jakákoliv opatření, aby se stav psů zlepšil. Není však ochotné zastavit posílání psů na Blízký východ, což bylo rovněž jedním z doporučení vyšetřovatele.

adeso ( 14. listopadu 2019 17:43 )

nože muslimové nemají slitování mě nepřekvapuje, ale že i my Češi týráme psy, kočky, krávy, koně a prasata - to nikomu z vás dobrodějů nevadí.

Zdenek Mencler ( 29. září 2019 16:40 )

Co by jste chtěli po muslimech. Je to národ k ničemu.

Marky Kmochova ( 29. září 2019 14:15 )

Ministerstvo stydte se!!A staty kde se tyhle zrudnosti deji take!!!!Takovi lide jsou jen priklad nejvetsiho selhani a ostudy!!!!Uboha fenka a i jini psici,co takhle slouzi a pomahaji a pak se jim dostane takove odplaty?Lide by si meli brat priklad ze zvirat!!!!

Mnau1 ( 29. září 2019 11:30 )

Je to horror. Clovek vyuziva vsechna zvirata do morku kosti at uz jde o praci, nebo zabavu. Clovek se nestiti niceho, hlavne, ze se ho to primo netyka. Je to hnus, ze jim neumozni dustojneho doziti.Tady se mluvi o psech, ktery je nejvernejsi pritel cloveka. Ti lide kolem by se meli stydet, ze to s nikym nepohne.

Nezadat ( 29. září 2019 11:00 )

Nemám rád tu proti islamskou rétoriku,kurnik vždyť je jen multikulturně obohacení a já plně Bruselu věřím a vím,že by nelhali.(jde jen o černý humor)

Zobrazit celou diskusi