Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kdo je dáma s pavoučí broží? Johnsonovi zavařila bývalá servírka, poslanci se vrátili do lavic

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
25. září 2019
15:28

Britský parlament se po více než dvoutýdenní přestávce v zasedání vrátil do běžného provozu, rozhodl o tom Nejvyšší soud Spojeného království. Tento verdikt zazněl z úst vůbec první britské předsedkyně Soudního dvoru baronky Brendy Haleové (74), jejíž řeč podle domácího a zahraničního tisku přinesla současnému premiérovi Borisi Johnsonovi ponížení, předseda vlády se musel narychlo vrátit ze Spojených států, kam vyrazil na každoroční Valné shromáždění OSN, napsal deník Daily Mail.

„Soudní dvůr existuje proto, aby zajistil, že zákony stanovené parlamentem i soudem samým, byly nejen uplatňovány, ale hlavně dodržovány,“ její jemný přísný hlas se nesl skrz soudní síň. „A soudci musí zůstat věrni ne té dané vládě, ale slibu, který složili,“ pokračovala Haleová. „To zahrnuje i dohled nad tím, aby vláda fungovala v souladu se zákonem,“ vysvětlila.

Předsedkyně Soudního dvoru baronka Brenda Haleová. Předsedkyně Soudního dvoru baronka Brenda Haleová. | Reuters

Hvězda soudního dvoru

Odborníci se shodují, že to bylo jedno z největších ponížení, které kdy vláda nějakého premiéra utržila. Haleové se přezdívá „Beyonce právního světa“, pro britské soudnictví je stejně velkou ikonou jako soudkyně Nejvyššího soudu USA Ruth Baderová Ginsburgová.

Haleová je současně i mediální hvězdou, objevila se v „módní bibli“ Vogue, v čísle věnovanému právničkám a soudkyním, jako soudkyně vystoupila i ve speciálním díle kulinářské soutěže MasterChef. „Rozsudek je jasný: Je obtížné uvařit rybu pro velké množství lidí,“ hlásila tehdy svým sofistikovaným hlasem.

Proslavila se tím, že během přelíčení nosí „přerostlé“ hmyzí brože, svá rozhodnutí přečetla s žábou, broukem nebo motýlem na klopě. Spletitý problém s přerušením zasedání parlamentu rozsoudila ozdobená pavoukem. Haleová celý život zasvětila právu, léta pracovala u hlavního odvolacího soudu, který v roce 2015 popsala jako „mačo“ záležitost, působily v něm jen dvě ženy. „Měli by se stydět za nedostatek genderové vyváženosti,“ nechala se slyšet Haleová.

Soudkyně, která vejde do dějin

Soudkyně je velkou bojovnicí za ženská práva, když získala titul Lady Hlavního odvolacího soudu, nechala si vyrobit speciální erb s mottem „Omnia Feminae Aequissimae“, tedy Ženy jsou rovnocenné čemukoliv. Její životní příběh inspiroval dětské ilustrované knihy od bývalé právničky Afuy Hirschové.

Haleová se nejednou nechala slyšet, že šla studovat právo poté, co jí ředitel školy řekl, že „není dost chytrá, aby studovala historii“. Mezi svými kolegy je raritou, jako jedna z mála studovala na státních, ne soukromých školách. Připustila, že byla typická „šprtka“, dlouho rovněž trpěla tzv. syndromem imposter, kdy člověk sám sebe vidí jako neúspěšného a neužitečného bez toho, aby k tomu měl nějaký důvod.

Při studiích si vydělávala jako servírka v hospodě, ani se jí nesnilo, že jednou bude brát přes 6,6 milionu korun ročně, nebo že vynese jedno z nejsledovanějších rozhodnutí v bitvě o brexit i o budoucnosti premiéra Johnsona. Odborníci se domnívají, že se její včerejší verdikt zapíše do dějin.

Prokurátor se ve sněmovně rozohnil 

K poslancům, kteří dnes po dvoutýdenní pauze zasedli do svých lavic, na úvod jednání promluvil generální prokurátor Geoffrey Cox, který prohlásil, že vláda respektuje úterní verdikt nejvyššího soudu, který označil vynucenou parlamentní přestávku původně plánovanou na pět týdnů za nezákonnou a od začátku neplatnou.

Dolní sněmovnu ovšem Cox v emotivní výměně názorů zároveň označil za „mrtvou“ a za „ostudu“, protože poslanci třikrát odmítli návrh brexitové dohody a nesouhlasili ani s předčasnými volbami.

Premiér Johnson se vrací do parlamentu

Poslanci a média čekají především odpolední vystoupení premiéra Johnsona, který kvůli překotnému vývoji zkrátil svůj pobyt v New Yorku a dnes v poledne se vrátil do Londýna. Spekuluje se, že premiér požádá poslance o schválení předčasných voleb. Cox, který je hlavním právním poradcem vlády, dnes také potvrdil, že kabinet se bude řídit zákonem proti neřízenému brexitu, který na začátku měsíce přijal parlament.

„O tom není pochyb, že vláda uposlechne zákon. Ale je otázkou, co přesně zákon od vlády požaduje,“ dodal podle agentury Reuters Cox. Norma dává vládě čas do 19. října, aby dohodu o podmínkách brexitu prosadila v parlamentu, nebo aby od zákonodárců získala svolení pro neřízený odchod z Unie. V opačném případě musí kabinet na základě nového opatření požádat o další odklad brexitu. Podle britského tisku ale Johnson stále doufá, že se mu nový zákon nějak podaří obejít.

Cox, který podle televize Sky News dodal britské vládě dobrozdání o legálnosti kontroverzní parlamentní přestávky, zdůraznil, že kabinet vždy jednal v dobré víře. Kritici ale postup vlády označili za snahu umlčet parlament v kritické době před termínem brexitu, který připadá na 31. října. To je za 36 dní.

„V nadcházejících dnech zvážím, zda je ve veřejném zájmu širší zveřejnění mé právní rady poskytnuté vládě,“ uvedl Cox. Vyloučil přitom, že by se vláda rozhodla znovu přerušit práci parlamentu způsobem, který by nebyl v souladu s úterním verdiktem nejvyššího soudu. Prokurátor v rozpravě s poslanci odmítl, že by se soudní rozhodnutí dalo označit za „ústavní puč“. Tak ho podle britského tisku komentoval Jacob Rees-Mogg, který za kabinet dojednává program Dolní sněmovny.

Ostuda, sepsul poslance prokurátor

Po konstatování jednoho z poslanců, že dnes byla obnovena parlamentní suverenita a poslanci určí, co se bude dál dít s brexitem, Cox prohlásil, že tento parlament už nemá morální právo zasedat, když třikrát odmítl brexitovou dohodu a též předčasné volby. „Tento parlament je mrtvý parlament,“ dodal prokurátor a za nesouhlasných výkřiků mnoha přítomných označil Dolní sněmovnu za „ostudu“.

Podle úterního soudního verdiktu Johnson jednal nezákonně, když požádal na konci srpna královnu Alžbětu II., aby přerušila zasedání parlamentu do 14. října. Rozhodnutí o ukončení schůze ve druhém zářijovém týdnu a zahájení nového zasedání až 14. října bylo podle nejvyššího soudu neplatné od samého počátku. Šéf sněmovny John Bercow hned po ohlášení tohoto stanoviska svolal schůzi dolní komory na dnešek.

Zobrazit celou diskusi