Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kluci do armády, dívky na sex. Mír v Jižním Súdánu nic neznamená, varuje OSN

Autor: Darina Jíchová - 
20. září 2019
21:00

Vyšetřovatelé OSN varovali před rostoucím počtem dětských vojáků v Jižním Súdánu, podle jejich zprávy jsou děti nuceny připojit se k armádě. V zemi přibývá případů sexuálního násilí, stupňuje se rovněž napětí mezi různými etniky. Podle OSN je země na pokraji občanské války, uvedl deník The Guardian.

I přes křehký mír v Jižním Súdánu jsou stovky dětí týdně rekrutovány do armády a milicí, znepřátelené strany se podle vyšetřovatelů OSN tak snaží dosáhnout výhody. Součástí normy se stala také sexuální napadení žen.

„Během našeho pátrání jsme narazili na nespočet ohnisek násilí, kde dochází k náboru dětských vojáků,“ uvedla šéfka Výboru pro lidská práva v Jižním Súdánu při OSN Yasmin Sookaová. Doplnila, že mezi rekruty jsou i dívky, které bojovníkům slouží jako sexuální otrokyně a služky.

OSN upozornila na nárůst dětí, které jsou nuceny sloužit v armádě. Další občanská válka je prý na spadnutí. OSN upozornila na nárůst dětí, které jsou nuceny sloužit v armádě. Další občanská válka je prý na spadnutí. | Reuters

Vyšetřovatelka OSN: Mír je neudržitelný

Sookaová a její tým v Jižním Súdánu strávili měsíc, vyšetřovatelka zdůraznila, že situace v regionu se vyhrocuje . Občanská válka je podle jejích závěrů „na spadnutí“, mír je podle Sookaové „neudržitelný“.

„Je to ironické, ale situace se začala zhoršovat po uzavření dočasného příměří, znepřátelené organizacile začaly hledat nové rekruty, většinou mezi dětmi, chtějí dosáhnout početní převahy nad protivníky,“ vysvětlila Sookaová. Po uzavření příměří bylo v zemi podle Unicefu 19 tisíc dětských vojáků.

Sookaová vyzvedla dva hlavní problémy, a to obrovské množství dětských vojáků, kteří by se mohli dostat do mimovládních milic, a nebezpečí opětovného vypuknutí občanské války. Poukázala na to, že v regionu kolem řeky Jur tento rok došlo už ke 30 střetům, násilí je podle ní etnicky motivované.

„Myslím, že v zemi, kde vláda nemá kontrolu nad všemi oblastmi, zvláště pokud v nich dochází k etnickým útokům, se schyluje k celoplošnému konfliktu,“ prohlásila Sookaová. Už v červenci zmocněnci OSN zjistili, že ve východní oblasti při bojích mezi armádou a povstalci zemřelo více než 100 civilistů, další zpráva ze stejného měsíce a regionu uvádí, že vojáci obou stran zde znásilnili stovky žen a dívek.

Z dětí dělají bezcitné zabijáky

Během pětileté občanské války v Jižním Súdánu zemřelo téměř 400 tisíc lidí, oficiální vláda a vůdci povstalců v roce 2018 uzavřeli příměří. Součástí dohody bylo i propuštění tisíců dětských vojáků. Obě strany před pohrůžkou smrti nutí děti přidat se k jejich jednotkám, některým chlapcům je pouze 10 let. Do ruky dostanou zbraň a ostatní vojáci je naučí zabíjet, dítě tak často ztratí jakýkoliv soucit a svědomí a vyroste z něj bezcitný zabiják, varovala Sookaová.

Dětští rekrutové nejsou jen záležitostí Jižního Súdánu, ale také Afghánistánu, Konga, Iráku, Somálska, Jemenu, Sýrie a dalších zemí. Podle nadace TheirWorld je na světě zhruba čtvrt milionu dětských vojáků, 40 procent z toho tvoří dívky.