Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Senátorka a první bojová pilotka promluvila o znásilnění. Zneužil ji nadřízený u letectva

Autor: Darina Jíchová - 
7. března 2019
14:25

Americká senátorka státu Arizona Martha McSallyová (52) po letech promluvila o  sexuálním napadení, jehož obětí se stala, když sloužila v americkém letectvu. Republikánka uvedla, že ji znásilnil její nadřízený. Popsala, že se styděla, byla zmatená a nevěděla, co dělat. Útok nenahlásila, nedůvěřovala systému. Mlčení prolomila v souvislosti s nárůstem sexuálního násilí v armádě, informovala stanice BBC.

McSallyová byla vůbec první ženou v armádě Spojených států, která se jako vojenská pilotka v roce 1991 účastnila bojových letů. Její službu v letectvu ale poznamenalo znásilnění, vypověděla během senátního panelu, který se zabýval problematikou sexuálního násilí v armádě. Během roku 2017 totiž bylo nahlášeno 6800 sexuálních útoků, to je o 10 procent více než v předešlém roce.

Nenašla odvahu, aby znásilnění oznámila

Svědectví McSallyové rovněž upozornilo na fakt, že řada napadení nemusela být vůbec zaznamenána. „Stejně jako vy, jsem obětí sexuálního násilí v armádě. Na rozdíl od vás jsem ale nebyla tak statečná, abych útok nahlásila. Jako mnoho mužů a žen jsem nedůvěřovala systému,“ pronesla během zasedání panelu, kterého se někteří napadení účastnili.

Americká senátorka Martha McSallyová promluvila o svém znásilnění, jehož obětí se stala během služby u letectva. McSallyová byla první ženou, která se jako pilotka účastnila bojových letů. Americká senátorka Martha McSallyová promluvila o svém znásilnění, jehož obětí se stala během služby u letectva. McSallyová byla první ženou, která se jako pilotka účastnila bojových letů. | Profimedia.cz

„Styděla jsem se, obviňovala jsem samu sebe, byla jsem zmatená. Útočník zneužil své moci a vyšší hodnosti, znásilnil mě můj nadřízený,“ vysvětlila. Senátorka dodala, že se několik let po napadení snažila o celé věci promluvit se svými veliteli, ale jejich přístup byl „zcela neadekvátní“. „Skoro mě to stálo odchod z letectva, kde jsem sloužila 18 let. Stejně jako mnoho obětí jsem měla pocit, že mě tentokrát znásilnil systém,“ prohlásila McSallyová.

Panelu se účastnila také demokratická senátorka Kristen Gillibrandová, která kandiduje na prezidentku, politička byla podle vlastních slov „hluboce pohnutá svědectvím“ McSallyové. Arizonská senátorka v roce 2010 po dvaadvacetileté službě z letectva odešla, dosáhla hodnosti plukovníka. Dva roky nato vstoupila aktivně do politiky.

Senátorka se stala obětí sexuálního predátora

Nebylo to poprvé, kdy McSallyová promluvila o svém znásilnění. Její zkušenost z letectva dokonce není jediným případem, kdy čelila sexuálnímu obtěžování. Loni před volbami popsala, jak ji její trenér atletiky na střední škole donutil k pohlavnímu styku. Bylo jí tehdy pouze 17 let.

Obdobnou zkušenost sdílela s tiskem také senátorka Joni Ernstová, obě političky pojí minulost v armádě, Ernstovou během vysokoškolského studia zneužíval její násilnický přítel. Stejně jako McSallyová se cítila zahanbená a napadení nikdy neohlásila na policii.

vladimir1950 ( 7. března 2019 14:35 )

Zajímavé..Po tolika letech najednou věří systému! A kampani "mee too", ve které spousta žen zalhalo, aby se zviditelnily, zrovna jako bývalka "Piráta z Karibiku"..Poloviční lež, taky lež!

Zobrazit celou diskusi