Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Útok na ropná pole: Odplata za agresi Saúdů, ukázal prezident Íránu na Jemence

Autor: ČTK - 
16. září 2019
22:35

Útok na saúdskoarabská ropná zařízení byl odplatou Jemenců za agresi Saúdské Arábie, uvedl v pondělí íránský prezident Hasan Rúhání. Informovala o tom agentura Reuters. K víkendovému útoku se sice přihlásili jemenští povstalci, Rijád ale vyjádřil pochybnosti, že úder byl veden z Jemenu, a Spojené státy tvrdí, že za akcí je Teherán.

„Jemenci uplatňují své zákonné právo na obranu… Útoky byly odvetným opatřením za dlouholetou agresi vůči Jemenu,“ uvedl Rúhání na tiskové konferenci v Ankaře, kde dnes s prezidenty Turecka a Ruska Recepem Tayyipem Erdoganem a Vladimirem Putinem jednal o syrské krizi.

Ropná zařízení společnosti Saudi Aramco zachvátil požár poté, co je zasáhly střely z bezpilotních letounů. K sobotnímu útoku se sice přihlásili jemenští povstalci z řad Húsíů, podle Rijádu při něm však byly použity íránské zbraně. Írán z odpovědnosti obvinilo také několik vysokých představitelů Spojených států, včetně ministra zahraničí Mikea Pompea.

Jemenský konflikt mezi šíity, podporovanými Íránem, a jemenskou mezinárodně uznávanou vládou, které pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií, začal v roce 2014. Útoky povstalců na cíle v Saúdské Arábii v posledních měsících nabírají na intenzitě, koalice v reakci na to míří na vojenské cíle povstalců v Jemenu.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 17. září 2019 06:16 )

Za vsim hledej Zida😂😂

Nezadat ( 16. září 2019 23:37 )

Jemenci to nemohli udělat,jelikož tam není ropa a tak to udělali Íránci,protože tam je ropy dost a přeci Američani nebojují zadarmo.Korea Tonkinský záliv­,Irák­,Lýbi­e,Sý­rie a zuby na Venezuelu.Tam je přece všechno zlo co musí ti vyku-rve-ní amici napravit a udělat tam demokracii na kterou jim kašlou,ale ropa je ropa.

Zobrazit celou diskusi