Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tohle je tvář války: Fatima (12) váží sotva 10 kilo, s rodinou žije pod stromem

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
15. února 2019
21:15

Miliony Jemenců, hlavně dětí, nesou následky táhlé občanské války. Země je na pokraji hladomoru. Světem otřásly fotografie hladovějící Fatimy Kobaová, která ve svých 12 letech neváží ani 10 kilogramů. Je tak slabá, že ji sourozenci musí všude nosit, jen stěží vydrží stát na vlastních nohou. Z domova je vyhnaly boje, Fatima a její rodina nyní žijí pod stromem, informoval deník Daily Mail.

Snímky zbídačené dívky šokovaly svět, podvyživená Fatima váží asi tolik, co batolata. Výškou přitom více méně odpovídá svému věku. Kvůli válce její otec přišel o práci, rodina pak následně o střechu nad hlavou. Nyní to vypadá, že Fatima dlouholetý spor zaplatí životem. Hladomor ohrožuje na 10 milionů Jemenců.

Na Fatimě se podepsaly roky strádání, její zoufalí sourozenci se ji proto rozhodli dopravit do nemocnice v provincii Hadždža na severozápadu země. „Její kůže je tenká jako papír, organismus spotřeboval veškerý tělesný tuk, zbyly jí jen kosti,“ vysvětlila lékařka Makia Aslamíová. „Fatima má extrémní formu podvýživy,“ dodala Aslamíová. Sourozenci se obávají, že dívka zemře.

Sourozenci se bojí o sestřin život

Aslamíová se je snažila uklidnit tím, že Fatima potřebuje zhruba měsíc intenzivní péče, aby se jí vrátila síla. Lékařka zdůraznila, že se musí zlepšit nejen dívčino fyzické zdraví, ale i to duševní.

Případ Fatimy bohužel v Jemenu není ojedinělý, na pokraji vyhladovění jsou podle OSN miliony lidí. Aslamíová potvrdila, že v nemocnici přijímá stále více podvyživených Jemenců. Lékařka uvedla, že očekávají, že se počet pacientů znásobí. Jen za únor Aslamíová ošetřila více než 40 podvyživených těhotných žen.

„Za několik měsíců budu mít v ordinaci na 43 podvyživených novorozenců,“ oznámila lékařka. Dodala, že na tamní klinice od počátku nového roku zemřelo kvůli podvýživě už 14 lidí.  Fatima a její rodina, 10 sourozenců a otec, v současnosti žijí na ulici, v přístřešku pod stromem. Do nemocnice dívku přinesla její starší sestra, která se rovněž jmenuje Fatima.

Fatima: Zemřeme hlady a nikdo si toho nevšimne

Fatima starší vypověděla, že původně žili v domku nedaleko hranic se Saúdskou Arábií, ale Saúdy vedená koalice oblast v roce 2015 vybombardovala. „Nemáme peníze na jídlo, máme jen to, co nám dají sousedé, nebo příbuzní,“ popsala situaci rodiny. „Otci už je přes šedesát let. Sedí pod stromem a nehýbe se. Pokud tady zůstaneme, zemřeme hlady a nikdo si toho ani nevšimne. Nemáme žádnou budoucnost,“ prohlásila Fatima starší.

Klinika v Hadždže nebyla první nemocnicí, kam sourozenci se svou vyhladovělou sestrou přišli. Předtím ještě zkoušeli další dvě zařízení, ale odmítli je tam přijmout. Příbuzní nakonec sehnali peníze, aby dívku dostali do provincie pod kontrolou Hútíů, kde je velká koncentrace podvyživených lidí.

Lékařka: Řešením je konec války

Boje v Jemenu pokračují, i přestože se OSN snažila nastolit příměří v přístavu Hudajdá, kam připlouvá většina zboží a humanitární pomoci pro Jemence. Lidé v různých částech země zůstávají naprosto odříznutí a nemají přístup k potravinovým balíčkům, zdravotní pomoci či dalším nutnostem.

Potraviny jsou v Jemenu k dispozici, ale lidé si je kvůli inflaci nemůžou dovolit. „Je to katastrofa, země je před zhroucením, na pokraji hladomoru. Společnost a hlavně rodiny jsou vyčerpané. Jediným řešením je ukončit válku,“ domnívá se Aslamíová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Desterz ( 16. února 2019 09:19 )

Trochu v článku chybí dost podstatná informace, kdože jako tu válku má na svědomí? A kdo z ní profituje (třeba dodávkami zbraní, mocenským vlivem)? A mimochodem: v Jemenu zemřely oficiálně přiznané desetitisíce, neoficiálně možná statisíce dětí hlady. Ale budeme se dojímat jedním jediným (tragickým) příběhem...

diskutujici ( 16. února 2019 08:23 )

Tak hlavne ze ma na hlave ten hadr. Ale jinak nijak nedojmulo.

Ruth ( 16. února 2019 00:50 )

Ruth ( 16. února 2019 00:38 )

To dítě je chudák, ale ostatní členové rodiny jsou vykrmený dost. Tak jak je to možný?

Ruth ( 16. února 2019 00:34 )

Zobrazit celou diskusi