Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ceny ropy letí po útoku dronů nahoru. Trump hrozí vojenskou odpovědí

Autor: ČTK, Mii - 
16. září 2019
09:06

Ceny ropy jsou v reakci na sobotní útoky na ropná zařízení v Saúdské Arábii nejvyšší za poslední čtyři měsíce. Severomořská ropa Brent vystoupala o 19 procent na 71,95 dolarů za barel a americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala nárůst o 15 procent na 63,34 dolarů za barel. Americký prezident Donald Trump v reakci schválil uvolnění ropy ze stategických rezerv, bude-li to potřeba, což následně ceny opět mírně srazilo. 

„V souvislosti s útokem v Saúdské Arábii, který může mít dopad na ceny ropy, jsem schválil uvolnění ropy ze strategických rezerv, jestliže to bude potřeba, v dostatečném množství, aby zůstaly trhy dobře zásobeny,“ napsal Trump na twitteru s tím, že existují určité důvody, proč si USA myslí, že znají viníka. Spojené státy jsou podle něj připraveny na útok reagovat, nicméně vyčkají, s čím přijde Saúdská Arábie, dodal.

Trump své vyjádření zveřejnil po jednání Národní bezpečnostní rady (NSC), kterého se v Bílém domě zúčastnil i viceprezident Mike Pence, ministr zahraničí Mike Pompeo a ministr obrany Mark Esper. Pokud jde o reakci na útok, Spojené státy zvažují všechny možnosti, včetně vojenské odpovědi, zatím ale žádné rozhodnutí nepadlo, uvedla agentura AP s odvoláním na nejmenovaného amerického představitele.

Běžná produkce až za několik týdnů

Ropná zařízení Abkajk a Churajs v sobotu ráno zachvátil požár poté, co je zasáhly střely z bezpilotních letounů. K odpovědnosti za útoky se přihlásila jemenská povstalecká skupina Húsíů. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo z zodpovědnosti obvinil Írán a na twitteru uvedl, že nejsou žádné důkazy o tom, že by údery přišly z Jemenu.

V souvislosti s Íránem se americký prezident na twitteru vyjádřil i k možné schůzce s íránskými představiteli. „Fake news říkají, že jsem ochotný setkat se se zástupci Íránu. Bez podmínek. To není pravda,“ napsal Trump. O tom, že je prezident připraven jednat s íránským prezidentem bez stanovení konkrétních podmínek, nicméně před pár dny hovořil i americký ministr financí Steven Mnuchin.

Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy a útoky zasáhly jedny z nejdůležitějších míst jejího ropného průmyslu. Výpadek chce království vykrýt čerpáním z ropných zásob společnosti Saudi Aramco. Kromě těžby ropy útoky podle ministra energetiky Abdalazíze bin Salmána omezily také těžbu plynu. Jeho produkce se snížila asi o dvě miliardy krychlových stop denně (56,6 milionu krychlových metrů).

List The Wall Street Journal s odvoláním na nejmenovaného úředníka ze Saúdské Arábie uvedl, že země hodlá v pondělí obnovit třetinu ze ztracené produkce. Návrat do normálu by ale mohl trvat až několik týdnů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 16. září 2019 17:04 )

my máme ropu od Saúdu, nebo už tu břidlicovou americkou, co nám nutí Trump?

Milan Šmid ( 16. září 2019 09:24 )

Výrobci elektrických zařízení se středním nebo vysokým napětím ho používají jako izolaci, například u turbín větrných elektráren. Ty mají sice přinést tolik vítanou „zelenou“ energii, zároveň pak ale vypouštějí plyn, který klima otepluje 23500krát více než oxid uhličitý, proti jehož emisím mezinárodní společenství bojuje.

Pouhý jeden kilogram SF6 otepluje klima Země stejně, jako když si 24 lidí koupí zpáteční letenku z Londýna do New Yorku, píše BBC. Plyn navíc dlouho zůstává v atmosféře a klima tak otepluje dlouhých tisíc let.

Plyn pro turbíny větrných elektráren
Větší používání fluoridu sírového je spojeno s takzvaným

Zobrazit celou diskusi