Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Český analytik: Připravte se na drahý benzín! K vyvolání krize teroristům stačilo pár dronů

Autor: ČTK - 
15. září 2019
11:24

Sobotní útoky na dvě ropná zařízení společnosti Saudi Aramco na východě Saúdské Arábie snížily produkci ropy o 5,7 milionu barelů denně. Pokles odpovídá asi polovině denní těžby země a více než pěti procentům globálních dodávek ropy. Podle českého analytika Lukáše Kovandy to řidiči pocítí i u tuzemských čerpacích stanic. 

"Svět se musí připravit na citelný nárůst cen ropy, který nakonec může zdražit také benzin a naftu u českých čerpacích stanic," domnívá se analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. Poukázal také na to, že zásoby saúdskoarabské ropy, které jsou mimo vlastní království také v Egyptě, Japonsku a Nizozemsku, v posledních letech klesly z počtu výrazně převyšujícího 300 milionů barelů v roce 2016 na méně než 200 milionů barelů.

"Na maximum se tak rozjede těžba ropy v zemích, jako je Kuvajt, Irák nebo Spojené arabské emiráty, a to navzdory limitům těžby, na kterých se zmíněné země a další těžaři, jako je Rusko, dohodli v rámci snahy zabránit výraznějšímu poklesu ceny strategické suroviny," dodal Kovanda. 

Ropná zařízení Abkajk a Churajs v sobotu ráno zachvátil požár poté, co je zasáhly střely z bezpilotních letounů. K odpovědnosti za útoky se přihlásila jemenská povstalecká skupina Húsíů. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo ze zodpovědnosti obvinil Írán a na Twitteru uvedl, že nejsou žádné důkazy o tom, že by údery přišly z Jemenu.

Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy a útoky zasáhly jedny z nejdůležitějších míst jejího ropného průmyslu. Výpadek chce království vykrýt čerpáním z ropných zásob společnosti Saudi Aramco. Kromě těžby ropy útoky podle ministra Abdalazíze bin Salmána omezily také těžbu plynu. Jeho produkce se snížila asi o dvě miliardy krychlových stop denně (56,6 milionu krychlových metrů). 

Svět přišel o pět procent produkce ropy. Svět přišel o pět procent produkce ropy. | Reuters

Generální ředitel společnosti Saudi Aramco Amín Násir uvedl, že detailní informace o rozsahu škod budou známy do 48 hodin. Oběti si podle něj útoky z dronů ani následné požáry nevyžádaly.

Americké ministerstvo energetiky oznámilo, že Spojené státy jsou připraveny uvolnit ropu ze svých strategických rezerv, pokud to bude potřeba. Podle mluvčí úřadu Shaylyn Hynesové je ministr Rick Perry ochoten uvolnit ropu z rezerv, aby „vyvážil jakékoli problémy na ropném trhu, které by vznikly jako následek této agrese“.

Perry chce případnou „kolektivní globální akci“ koordinovat s Mezinárodní agenturou pro energii (IEA). Instituce, která sídlí v Paříži, už dříve uvedla, že se vážnějšího dopadu na globální trh neobává. Ropný trh je podle ní nyní dobře nasycen dostatečnými komerčními zásobami.

Loni Saúdská Arábie vytěžila v průměru 10,3 milionu barelů denně, z toho tři čtvrtiny byly určeny na vývoz. Aramco je největší ropnou firmou na světě a připravuje se na primární nabídku akcií.

V jemenském konfliktu proti sobě stojí šíitští Húsíové podporovaní Íránem a vládní vojska mezinárodně uznávaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, jemuž od roku 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Útoky povstalců na cíle v Saudské Arábii v posledních měsících nabírají na intenzitě, koalice v reakci na to míří na vojenské cíle povstalců v Jemenu, především v okolí hlavního města Saná, které je pod jejich kontrolou.

Analytici: Čekáme skokové zdražení

Útok na ropná zařízení společnosti Saudi Aramco na východě Saúdské Arábie uvrhl světový ropný trh do stavu, kterého se všichni obávali. Vynucené snížení produkce ropy o 5,7 milionu barelů denně, což odpovídá asi polovině saúdskoarabské denní těžby, je nebezpečnou situací, ve které se podle agentury Bloomberg ukáže, jak citlivý ropný trh ve skutečnosti je.

Délka uzávěry a přesný rozsah škod, který také ještě není znám, se odrazí i v ceně ropy. Hrozbou je i to, že pokud trhy nebudou mít dostatek informací, povede to obchodníky k přesvědčení, že nastal nejhorší možný scénář. Energetičtí analytici citovaní německým portálem Deutsche Welle již nyní předpovídají prudký růst cen.

"Jakýkoli útok na Saúdskou Arábii jistě povede k otřesu na ropných trzích," prohlásila Bernadette Johnsonová z analytické společnosti Enverus. Případný dlouhodobý výpadek podle ní povede k velkému výkyvu ceny, dokud se dodávky neobnoví.

Televize CNBC uvedla, že experti předpokládají okamžité zvýšení ceny o pět až deset dolarů (až 233 korun) za barel, jakmile se o nedělní noci amerického času trhy otevřou. Další analytici dokonce předpověděli sto dolarů (2334 korun) za barel, v pátek se přitom barel severomořské ropy Brent obchodoval za 60,22 dolaru (1400 korun).

Podle Bloombergu není ani jasné, co bude znamenat pro trhy uvolňování strategických zásob, aby se výpadek v dodávkách ropy pokryl. Mezinárodní energetická agentura (IEA) oznámila, že situaci sleduje a že trhy jsou nyní dostatečně zásobeny. Takové prohlášení naznačuje, že IEA očekává rychlé zprovoznění odstavených saúdskoarabských provozů. Jisté podle Bloombergu je nicméně to, že ropný trh vstoupil do nového a nebezpečného období. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 16. září 2019 06:14 )

Jak je to možné vzdyt ropná pole v Saúdské Arábii chrání nejlepší Americké zbranove systémy a 1500 Amerických tzv. poradcu🤔😂😂😂😂

Pepa Re ( 16. září 2019 05:22 )

Ještě se ani nezačalo hasit a Čecháčci už zdražují

zemekf ( 16. září 2019 00:19 )

Jemen, Jemen, to je ta zemička co ji bombardují saudi ?
To na jemenské sirotky mě prosí doktoři bez hranic o příspěvek ?
To je ta země kde opravdu řádí humanitární katastrofa a hladomor ???
A kdopak ho vyvolal ???
Mě je to jedno kolik bude stát nafta, už deset let tankuju za tisícovku a vystačím si ......

Paul Katzchen ( 15. září 2019 20:14 )

Mi snad berem ropu od SSFR tak co chtěj zdražovat zmetci.Mimo to, kde jsou ty miliony barelů, co měli arabáči navíc a nemohli je udat. Tohle si někdo objednal aby zredukoval stráty, je krize a velkejm korporátům teče do bot.

XLADI ( 15. září 2019 20:07 )

přesně, tenhle chytrák straší nonstop, ale že by mu to nějak vycházelo to ne.

Zobrazit celou diskusi