Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tankery poškozené výbuchy dorazily k Emirátům. Jedna posádka je zpět na lodi

Aktualizováno -
16. června 2019
15:40
Autor: peb, ČTK - 
16. června 2019
09:15

Norský a japonský tanker, které byly poškozeny výbuchy ve čtvrtek v Ománském zálivu, jsou u pobřeží Spojených arabských emirátů. S odvoláním na provozovatele to v neděli oznámila agentura Reuters. Po prohlídce a odhadu škod se určí, jak bude jejich náklad přeložen.

Japonský tanker Kokuka Courageous s nákladem metanolu je u přístavu Kalbá v Šardžá, což je jeden ze sedmi emirátů země, a prochází bezpečnostní kontrolou. Rejdařská společnost Bernhard Schulte oznámila, že 21členná posádka, která byla původně z lodě evakuována, je zpět na tankeru a je v pořádku.

Norská loď Front Altair s naftou je u přístavu Chaur Fakkán v emirátu Fudžajra. Bylo na ní 23 námořníků, kteří po evakuaci odletěli do Dubaje. Tanker prohlédnou specialisté, kteří určí, jakým způsobem bude nafta přečerpána na jinou loď.

Kdo bude posuzovat škody, není podle Reuters jasné. V případě květnové sabotáže čtyř tankerů poblíž SAE se vyšetřování ujaly SAE, Saúdská Arábie, Norsko a Francie. Emiráty pak ohlásily, že útok s největší pravděpodobností s ohledem na jeho provedení provedl stát, který ale nebyl ve zprávě jmenován. Vyšetřovatelé také určili, že použity byly zřejmě námořní miny.

Stopy po explozích vedou do Íránu, tvrdí USA

USA a Saúdská Arábie z této sabotáže stejně jako ze čtvrtečního útoku obvinily Írán. Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt řekl, že Británie si je „téměř jistá“, že za útokem je Írán. Londýn se podle něho domnívá, že nikdo jiný jej provést nemohl.

Útoky zvyšují napětí v oblasti a vyvolávají obavy z vojenské konfrontace v době mimořádného napětí v americko-íránských vztazích. Saúdskoarabská agentura SPA informovala, že saúdskoarabská vojenská letadla spolu s americkými stíhacími stroji F-15 dnes proletěly nad Perským zálivem.

Saúdský princ volá po zásahu

Saúdská Arábie se připojila k USA a Británii v obvinění Íránu ze čtvrtečního útoku na dva tankery v Ománském zálivu. Korunní princ Muhammad bin Salmán v rozhovoru s listem Aš-Šark al-Avsat vyzval světové společenství, aby rozhodujícím způsobem zasáhlo. Írán vinu na útocích popřel.

Ve čtvrtek poškodily výbuchy norský a japonský tanker s nákladem nafty a metanolu. Všech 44 členů jejich posádek bylo evakuováno. USA už ve čtvrtek z útoku obvinily Írán. Mohly k němu být použity přísavné miny, ale námořníci na japonské lodi viděli letět předměty ve vzduchu. Ve středu a ve čtvrtek byl na návštěvě Íránu japonský premiér Šinzó Abe, který chtěl přispět ke zklidnění blízkovýchodního napětí. 

„Íránský režim nerespektoval to, že je japonský premiér v Teheránu, a na jeho snahu odpověděl útokem na dva tankery, z nichž jeden byl japonský. Nepřejeme si válku v tomto regionu, ale nebudeme váhat zareagovat na jakékoli ohrožení našeho národa, naší suverenity, územní celistvosti a životních zájmů,“ řekl korunní princ.

Saúdská Arábie už v sobotu spolu se Spojenými arabskými emiráty vyzvala svět k zajištění bezpečnosti trasy tankerů Perským zálivem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Desterz ( 16. června 2019 19:31 )

>Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt v neděli řekl, že Británie si je „téměř jistá“, že za útokem je Írán. Londýn se podle něho domnívá, že nikdo jiný jej provést nemohl.<
Takže oni jsou si téměř jisti a současně se pouze domnívají. Tomu se říká politická mluva.
Mimochodem, ó jak moc mi to připomíná Blaira, když tvrdil že je stopro přesvědčen o zakázaných zbraních v Iráku... a když byla agrese provedena, v 2016 si veřejně sypal popel na hlavu "jsme se zmýlili, ale mysleli jsme to dobře, fakt!"...

snehulak ( 16. června 2019 11:51 )

V Evropě za všechno může Putin, v Asii Severní Korea a na Arabském poloostrově Írán.

Taurus70 ( 16. června 2019 10:17 )

Kdo nejvic krici s pr.... mu fici,takze jasny ukazatel ,pracky v tom maji Saudove za podpory tech Americkych spin🤔🤔🤔

obrobr ( 16. června 2019 09:54 )

TAK BLBOU POHÁDKU JSEM NIKDY NESLYŠEL . TI AMERIČANÉ JSOU ŮPLNĚ PADLÍ NA HLAVU

Manowar ( 16. června 2019 09:40 )

Petříček už má od Pocheho instrukce,co nám má sdělit.

Zobrazit celou diskusi