Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Exploze a jedna hořící loď. Cena ropy prudce vyskočila po útoku na tankery v Ománu

Autor: ČTK - 
13. června 2019
10:14

Britská organizace pro bezpečnost v námořní dopravě ve čtvrtek vydala varování kvůli blíže neupřesněnému incidentu v Ománském zálivu. Situace podle ní vyžaduje „mimořádnou opatrnost“, nic bližšího zatím neuvedla. Íránská média informovala, že v oblasti nastala exploze v důsledku útoku na dva tankery. Ceny ropy na světových trzích v reakci prudce vzrostly, severomořský Brent přidával čtyři procenta zhruba na 62 dolarů za barel.

Americké námořnictvo později podle západních tiskových agentur oznámilo, že má v oblasti svá plavidla, která poskytují asistenci dvěma lodím, jež vyslaly nouzový signál.

Britská organizace pro bezpečnost v námořní dopravě United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) uvedla, že se incident vyšetřuje. Zástupce britského námořnictva v Bahrajnu uvedl, že si je záležitosti vědom, ale odmítl uvést bližší podrobnosti. UKMTO spadá pod britské námořnictvo.

Organizace Dryad Global předběžně identifikovala plavidlo, které se zřejmě stalo terčem útoku jako tanker MT Front Altair. Lod, která pluje pod vlajkou Marshallových ostrovů, podle tohoto zdroje stále hoří.

Na webových stránkách íránské státní televize se s odvoláním na satelitní snímky proíránského libanonského kanálu Al-Majádín píše, že se terčem útoku staly dva ropné tankery v Ománském zálivu. Zpráva ale podle agentury AP nebyla podložena žádnými důkazy.

Součást americko-íránského sporu?

Úřady ve Spojených arabských emirátech incident zatím odmítly komentovat. Podle britské organizace se stal asi 45 kilometrů od íránského pobřeží.

Nejnovější varování přichází poté, co Spojené státy informovaly o íránském útoku na čtyři tankery u pobřeží Spojených arabských emirátů. Írán obvinění odmítl.

Na návštěvě Íránu je teď japonský premiér Šinzó Abe, a to jako první předseda japonské vlády od íránské islámské revoluce z roku 1979. Abe se chce podle agentur nabídnout jako prostředník pro zklidnění krize v americko-íránských vztazích, které hrozí přerůst v ozbrojený konflikt.

Taurus70 ( 13. června 2019 11:01 )

Americke Zidobolsevicke zrudy zkousi druhy Vietnam?Tak aby to tak nedopadlo chlapci💩💩💩😵

Zobrazit celou diskusi