Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vojenskou přehlídku utopili v krvi. Teroristi použili i dron s výbušninou

1. srpna 2019
12:55

Dva oddělené útoky v jihojemenském Adenu připravily o život nejméně 51 lidí a dalších 56 lidí bylo zraněno. Oznámila to agentura AP, předtím se hovořilo o třech desítkách mrtvých. Jemenští šíitští povstalci zaútočili balistickou raketou a bezpilotním letounem na přehlídku bezpečnostních sil, předtím byl hlášen sebevražedný útok na policejní velitelství. Šíité později informovali o ještě dalším raketovém útoku, tentokrát na vojenský cíl v Saúdské Arábii.

V Adenu, kde sídlí mezinárodně uznávaná jemenská vláda, nejprve zaútočil sebevrah na policejní stanici a podle agentury AP tam zabil 11 lidí. Útočník na stanici najel autem s výbušninami ve chvíli, kdy se policisté shromažďovali k pozdravu u státní vlajky.

 

Krátce potom televize šíitů Al-Masíra oznámila, že povstalci zaútočili ozbrojeným dronem a balistickou raketou na přehlídku bezpečnostních sil v Adenu. Podle jemenských zdravotnických zdrojů při tomto útoku přišlo o život 40 lidí, mezi nimiž je také jeden generál. Organizace Lékaři bez hranic informovala, že desítky zraněných byly hospitalizovány. Agentura AP uvádí, že při obou akcích v Adenu bylo zraněno 56 lidí.

Mluvčí šíitů sdělil, že přehlídka byla úvodním krokem k připravovanému armádnímu útoku na provincie Táizz a Dalí, které jsou na jihu země. Jemenská vláda zatím věc nekomentovala.

Al-Masíra také informovala, že šíité později vypálili balistickou střelu dlouhého doletu na „důležitý“ vojenský cíl v Dammámu na východě Saúdské Arábie. Rijád zatím zprávu nepotvrdil.

V Jemenu je od roku 2014 občanská válka, v níž menšinoví šíité bojují proti centrální vládě. Obě strany mají vlastní spojence - za povstalci stojí Írán, za vládou Saúdská Arábie a další arabské země Perského zálivu. Konflikt si vyžádal tisíce lidských životů a uvrhl Jemen do hluboké humanitární krize.

Romca04 ( 3. srpna 2019 20:13 )

Od kdy je ve válce útok na vojáky teroristický útok? To když Saudove útočili na pohřeb, to byl teroristický útok, když(jestli) Američané vypli ve Venezuele elektriku, to byl teroristický útok.

Zobrazit celou diskusi