Dominik K. konvertoval v roce 2015 k islámu. Jeho facebookový profil se hemžil fotografiemi a příspěvky, které podle kriminalistů propagovaly terorismus. Doma měl údajně nejen chemikálie k výrobě výbušniny s hromadným účinkem intenzity granátu, ale také videa k tomu, jak vyrobit bombu nebo jak výbušninu skrytě upevnit na těle a odpálit. Muž tehdy tvrdil, že má zálibu v pyrotechnice a že si chtěl pouze vyrobit rachejtle na oslavu Nového roku. Jeho výmluvy ale vzhledem k tomu, že muslimové Nový rok neslaví, plavaly na vodě. Za svého šejcha, tedy vzor v praktikování muslimské víry, označil stíhaný mladík bývalého pražského imáma, kterého policie už dřív obvinila z podpory terorismu.

Mladík je vedle přípravy teroristického útoku obžalovaný také z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, konkrétně Islámského státu a Kavkazského emirátu. Hrozí mu 5 až 15 let vězení. Ve vazbě, na kterou si neúspěšně stěžoval i u Ústavního soudu, je od konce roku 2017. Pražský městský soud mu ji prodloužil poprvé už v lednu letošního roku. „Městský soud v Praze rozhodoval o dalším trvání vazby pro pana obviněného a dospěl k závěru, že je potřeba pana obviněného ve vazbě ponechat,“ řekla tehdy mluvčí soudu Markéta Puci. Tutéž větu pronesla také v pondělí 13. května, kdy soud o prodloužení vazby znovu rozhodoval. 

Policisté mladíka zatkli loni 16. listopadu a Obvodní soud pro Prahu 5 ho poslal do vazby. Stížnost proti stíhání zamítl pražský městský soud i Ústavní soud, který konstatoval, že proti obviněnému svědčí dost důkazů.

Fotogalerie
4 fotografie