Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zbídačený Jemen trpí terorem. Bomba tu zabila nejméně šest lidí, včetně dětí

Autor: ČTK - 
3. května 2019
22:10

Jihovýchod Jemenu připomínal v pátek peklo na zemi. Nejméně šest civilistů, včetně dětí, zabil výbuch bomby nastražené u silnice. Dalších šest lidí utrpělo zranění. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na nejmenovaného jemenského bezpečnostního činitele.

Jde o druhý podobný teroristický akt během jednoho týdne ve stejné vesnici ležící v provincii Hadramaút. K útokům se zatím nikdo nepřihlásil, jemenské bezpečnostní síly jsou ale přesvědčeny, že ho mají na svědomí radikálové z teroristické organizace Al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP).

Tato skupina využila k posílení svých pozic ve zbídačeném Jemenu nynější občanskou válku mezi šíitskými povstalci z řad Húsíů, podporovanými šíitským Íránem, a vládou prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, jíž pomáhá Saúdská Arábie.

AQAP, kterou USA považují za jednu z nejnebezpečnějších teroristických skupin, v minulosti ovládala velkou část území na jihu Jemenu, ale armáda a spojenecká arabská koalice ji vytlačily z větších měst. Nyní působí v několika provinciích na jihu a východě země, včetně Abjánu, Šabvy a provincie Bajdá.

AQAP připravovala útoky na americké letecké společnosti a v roce 2015 se přihlásila k masakru v redakci francouzského týdeníku Charlie Hebdo v Paříži.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

al.bunda ( 4. května 2019 10:47 )

Takové úžasné obohacení,achhhh už se nemůžu dočkat až to dorazí
i k nám.....

snehulak ( 4. května 2019 08:50 )

A nebyl to náhodou jeden z těch teroristických amerických dronů, co tam
pouští na obranu svobody a demokracie?

Zobrazit celou diskusi