Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šarlatán vyvraždil v exotickém ráji rodinu. Šílený útok nepřežily ani dvě holčičky (†8 a †11)

Autor: Darina Jíchová - 
16. září 2019
10:24

Vražda rodiny Kumarových na přelomu srpna a září otřásla tropickým rájem Fidži, náhodná chodkyně objevila těla pěti osob včetně dvou dětí, holčiček ve věku 8 a 11 let. Uprostřed těl seděla jediná přeživší tragédie, roční holčička, o které se v tisku píše jako o „zázračném dítěti“. Vyšetřovatelé v souvislosti s vraždou zadrželi novozélandský pár. Domnívají se, že zločin by mohl být spojený s čarodějnictvím.

Oběťmi hrůzného činu byli manželé Nirmal Kumar (†63) a Uša Devíová (†54), jejich čtyřiatřicetiletá dcera Nílešní Kadžalová. Mezi mrtvými byly také dvě děti, dcery Kadžalové Sana (†11) a Samara (†8). Rodina žila ve městě Nadi a jejich těla byla objevena na vysočině Nausori.

Tragédii přežila roční Samaria

K místu činu přilákal Kelaru Toloivou, která se zrovna po vysočině procházela, dětský pláč, žena byla zděšená, když viděla, jak roční Samaria Kumarová sedí mezi těly svých příbuzných, a na místo okamžitě přivolala policii a záchranku. Holčička sama v divočině strávila více než 36 hodin. Policisté začali případ vyšetřovat, na tělech obětí nenašli žádná zranění a domnívali se, že šlo nejspíš o otravu.

Policie na Fidži vyšetřuje záhadnou smrt pětičlenné rodiny. Policie na Fidži vyšetřuje záhadnou smrt pětičlenné rodiny. | Twitter Policie Fidži

Světlo do případu vnesla výpověď otce dvou zavražděných dívek, muž uvedl, že jeho tchán, který je rovněž mezi zavražděnými, měl až „neobvyklý zájem o čarodějnictví“. „Nikdy jsem neviděl nikoho, ani mezi známými nebo rodinou, kdo by se zajímal o čarodějnictví tak jako můj tchán,“ sdělil místnímu tisku.

Vdovec: Prováděli rituály, vyráběli panenky a píchali do nich jehly

„Zvykl jsem si vídat tchána a různé čarodějnické šarlatány, jak z hlíny vyrábějí panenky a zabodávají do nich jehly. Když dělali ty svoje rituály, odváděl jsem dcery z místnosti. Zdá se, že manželku a holky do toho nakonec ale taky zapletli,“ domnívá se vdovec.

Po třech týdnech vyšetřování má policie pachatele, krátce po nalezení těl byl zadržen Novozélanďan s povolením k pobytu na Fidži. Policisté vyslýchali jak jeho, tak jeho manželku. Pár sice po 48 hodinách propustili, ale zakázali jim opustit souostrovní stát. V pondělí 16. září si muž vyslechl obvinění, bude souzen za 5 vražd a jeden pokus o vraždu.

Novozélandský šarlatán Muhammad Rahíš Isúf (62) s manželkou. Novozélandský šarlatán Muhammad Rahíš Isúf (62) s manželkou. | reprofoto/facebook

Podle policie zabíjel místní léčitel

Domnělý vrah Muhammad Rahíš Isúf (62) pochází z novozélandského města Christchurch, ve kterém letos v březnu došlo v tamních mešitách ke střeleckému masakru motivovanému bělošským extremismem, muž tam pracoval jako řidič autobusu. Isúf, na Fidži známý jako Kamál případně doktor Kamál, je podle všeho jedním z „čarodějnických šarlatánů“, se kterými se Kumarovi stýkali. Oba manželské páry byly dlouholetými přáteli a sousedy.

Isúf byl v Nadi vyhledávaným léčitelem, o jeho praktikách věděla i policie. Podle výpovědí se Isúf staral také o Devíovou. „Chodili do divočiny dělat různé rituály, někdy je dělali i na pláži. Modlili se a on svým pacientům dával nějaké bylinky nebo dryáky z nich. Ušu léčil kvůli bolestem břicha, které ji trápily,“ vypověděl rodinný přítel Kumarových.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi