Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Místo smrti doživotní práce. Bašár Asad amnestií láká zpátky i uprchlíky

Autor: ČTK - 
15. září 2019
19:54

Syrský prezident Bašár Asad vyhlásil amnestii, která snižuje některé tresty a omilostňuje muže, kteří se dopustili odpírání vojenské služby, pokud do tří až šesti měsíců narukují do armády. Informovala o tom agentura Reuters.

Prezidentův výnos se vztahuje na zločiny spáchané před 14. zářím letošního roku. Trest smrti má nově být snížen na doživotí nucených prací a doživotní trest má být zmírněn na 20 let za mřížemi. Osoby odsouzené v nepřítomnosti se však musí úřadům přihlásit do tří měsíců.

 

Amnestie se nicméně nevztahuje na Syřany, kteří bojovali proti státu, spolupracovali při protistátní činnosti s cizími mocnostmi či se přidali k povstalcům, které Damašek považuje za teroristy. Zmírnění trestu se také netýká osob odsouzených za pašování zbraní či zločiny spojené s drogami.

Muži, kteří odmítli nastoupit do armády a kteří se nyní nachází v Sýrii, mají tři měsíce na to, aby amnestii využili; ti, co jsou v zahraničí, mají půl roku. Syrská vláda v uplynulých letech již oznámila, že udělí milost za odpírání vojenské služby, pokud se dotyční přihlásí úřadům. V opačném případě těmto Syřanům hrozí mnohaleté vězení.

Syrská občanská válka, kterou zažehlo utlačování prodemokratických demonstrací v roce 2011, se během let zapojením různých regionálních a zahraničních sil zkomplikovala. Násilí si vyžádalo již nejméně 400.000 obětí a přes 11 milionů obyvatel, tedy polovina předválečné populace, muselo opustit své domovy. Z toho 5,6 milionu lidí uprchlo do ciziny. Do bojů se na straně prezidenta Bašára Asada zapojilo v roce 2015 Rusko, což do značné míry ovlivnilo poměr sil ve prospěch režimu. Humanitární organizace často uvádí strach z povinné vojenské služby a obavy z trestů za její odmítnutí jako jeden z hlavních důvodů, proč se syrští uprchlíci nechtějí vrátit do vlasti.


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi