Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tvrdý trest za „šíření prostituce“: 24 let pro 20letou aktivistku. Za sundání šátku

Autor: Darina Jíchová - 
29. srpna 2019
18:00

Dvacetiletá Íránka Saba Afšaríová byla odsouzena k 24 letům vězení, trest si vysloužila za to, že si sundala svůj hidžáb. Mladá aktivistka se zapojila do kampaně „Bílé středy“, muslimky v rámci hnutí sundavají své hidžáby, jejichž nošení je v Íránu od roku 1979 povinné, a své „odhalené“ fotky sdílejí na sociálních sítích. Podle soudu Afšaríová svým činem „šířila korupci a prostituci“, uvedl deník Daily Mail.

Afšaríová od Nejvyššího soudu v Teheránu dostala dva tresty: 15 let ve vězení „za sundání hidžábu a šíření prostituce“ a 9 let „za šíření korupce a protistátní propagandy“. Společně s ní byly odsouzeny další tři Íránky, Šíma Babajíová, Modžgán Lalíová a Šaghajígh Mahakíová, které stejně jako ona protestovaly proti povinnému zahalování, ty obdržely trest 18 let ve vězení.

Dvacetiletá aktivistka si za sundání šátku vykoledovala trest 24 let ve vězení, prý šířila prostituci. Dvacetiletá aktivistka si za sundání šátku vykoledovala trest 24 let ve vězení, prý šířila prostituci. | Twitter Masih Alinedžadové

Afšaríová a její matka Rahilíh Ahmadíová jsou prominentními postavami kampaně Bílé středy. Každý týden sdílí na sociálních sítích videa a fotky, jak bez šátků procházejí ulicemi Teheránu. Matka s dcerou k protestům proti zahalování vyzývají i další ženy. Afšaríová byla poprvé zatčena loni v srpnu, ve vězení podle humanitárních organizací strávila skoro rok, na svobodu ji pustili letos v únoru.

Aktivistka odolala nátlaku policie

Dívka ale s protesty neskončila, na ulice bez hidžábu vyšla několik dní po propuštění. Znovu byla zadržena před dvěma měsíci. Afšaríová byla převezena do ženské věznice Evin, kde ji podle právníků stráže nutily k doznání. Policie k nátlaku využila i zatčení dívčiny matky, aktivistka se odmítla přiznat. Trvá na tom, že žádný zločin nespáchala.

Před soudem Afšaríová poprvé stanula 19. srpna, kdy jí byl udělen trest 12 let odnětí svobody, o týden později byli její právníci informováni o tom, že se soudce rozhodl její trest zdvojnásobit.

Šátek je v Íránu povinný

Islámský dress code, který je v Íránu zavedený od revoluce roku 1979, je povinný pro všechny ženy již od 13 let a měl by ženy zakrývat od hlavy až k patě. Některé dívky jsou nucené hidžáb nosit už od 7 let. V zemi je zakázané upnuté oblečení, za porušení zákona hrozí pokuta ve výši zhruba 500 korun, případně vězení. Hnutí Bílé středy založila íránská aktivistka a novinářka Masih Alinedžadová, která v současné době žije ve Spojených státech.

 

tojevrazdanachcala ( 29. srpna 2019 20:12 )

Za pár let se to bude muset nosit i u nás v eu. Neziskovky a sluníčka už sem vozi ten ksindl.

barracuda.sro ( 29. srpna 2019 19:02 )

Odporné středověké zákony ukazují na zaostalost muslimských soudů.Tady toto náboženství ,by se mělo celosvětově zakázat !! Prý pornografie ...... co k tomu dodat.

Za5min12 ( 29. srpna 2019 18:57 )

Aktivisty takto trestat

dvorece ( 29. srpna 2019 18:43 )

Slovenská aktivistka se skrzevá odpady dostala až na prezidentování - je to holt výnosné...v práci tolik nevyděláte, ani nemůžete jezdit po světě jako Gréta...

iFender ( 29. srpna 2019 18:36 )

Proti ISLAMU ovsem Me too neprotestuje a feministicke organizace to nezajima ,nebot se boji.V liberalni spolecnosti jde vse,zachvili zacnou,ze smilstvo vlastne neni nic zavadneho.Dovedete si predstavit Pussy Riot v mesite jak tam obcuji?Zive by nevysli.

Zobrazit celou diskusi