Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čaputová poslala syna exprezidenta do Emirátů: „Unesený“ Kováč novým velvyslancem

Autor: ČTK, tva - 
28. srpna 2019
18:54

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ve středu jmenovala tři nové velvyslance. Jedním z nich je i syn prvního slovenského prezidenta Michala Kováče z let 19931998. Uvedl to server HNonline s tím, že Michal Kováč mladší bude zastupovat Slovensko ve Spojených arabských emirátech.

Michal Kováč mladší vstoupil do dějin na konci srpna 1995, kdy byl násilně zavlečen ze Slovenska do rakouského Hainburgu. Z únosu, který měl zřejmě donutit Kováčova otce a kritika tehdejší vlády premiéra Vladimíra Mečiara k odstoupení z funkce prezidenta, byla podezřelá slovenská tajná služba pod velením Mečiarova blízkého spolupracovníka Ivana Lexy.

Na Kováče mladšího byl v té době v zahraničí vydán zatykač, rakouský soud ho ale přesto vrátil na Slovensko. Když se o tři roky později parlamentu nepodařilo zvolit Kováčova nástupce, prezidentské pravomoci přešly na premiéra Mečiara, který je využil k vyhlášení amnestií pro pachatele únosu. Tyto amnestie se podařilo zrušit až předloni, dosud však za únos nebyl nikdo odsouzen.

Mečiara pobouřilo už rozhodnutí vyslat Kováče ml. do Dillí

Mečiarovo Hnutí za demokratické Slovensko v květnu 2000 již jako opoziční formaci rozhořčilo rozhodnutí ministerstva zahraničí vyslat jako konzula do Indie Kováče mladšího, že k tomu vydalo zvláštní prohlášení. V něm exministryně zahraničí Zdenka Kramplová kritizovala „další ze série neprofesionálních a politicky motivovaných tahů deformované personální politiky“. „Expresní“ vyslání exprezidentova syna do Dillí označila za „hrubý výsměch všem schopným a bezúhonným lidem“.

Video  Bratr Čaputové: Kvůli výhrůžkám měla ochranku. A jako prezidentka nechce z domu.  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Tehdejší mluvčí slovenské diplomacie již dříve médiím vysvětlil, že německý soud před časem stíhání exprezidentova syna za údajnou účast na podvodu zastavil. Kováč mladší v roce 1999 nastoupil jako řadový úředník na ministerstvo, které se mu o rok dříve veřejně omluvilo za své pochybení během jeho únosu do Rakouska. Kováč ml. se tehdy zřekl odškodnění.

Ústavní soud totiž ještě za Mečiarovy vlády shledal, že diplomacie porušila Kováčova práva, když nežádala návrat uneseného občana do vlasti.

Velice si přeji, abyste se při výkonu své práce  podobně jako já  snažili o prosazování hodnot Slovenské republiky, aby Slovensko bylo vnímáno jako země, která reprezentuje hodnoty demokracie, spravedlnosti, mezinárodních pravidel a samozřejmě i citlivosti k životnímu prostředí a dodržování lidských práv,“ řekla Čaputová, která předala pověřovací listiny i novým slovenským velvyslancům v Argentině a Izraeli.

Video  Kiska: Mnoho zemí nám závidí, že jsme si zvolili prezidentku.  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

fotrpjotr ( 28. srpna 2019 20:10 )

Taková potupa být jmenován od takové ošklivé prezidentky.

joz447 ( 28. srpna 2019 19:29 )

Toho Kisku v sukni nemůžu ani vidět!Vidět jak prezidentka Slovenska pozuje z jedním z největších gaunerů a podvodníků na Slovensku musí být člověku na zvracení!!!

Zobrazit celou diskusi