Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Psala si s Kočnerem obviněným z vraždy Kuciaka? Čaputová chce konec náměstkyně

Autor: ČTK, tsv - 
26. srpna 2019
13:39

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes vybídla státní tajemnici (náměstkyni) slovenského ministerstva spravedlnosti Moniku Jankovskou k rezignaci. Podle médií si Jankovská psala s Marianem Kočnerem, který je obviněný kromě jiného z objednání loňské vraždy novináře Jána Kuciaka. Jankovská, které spolu s dalšími soudci policie minulý týden zabavila mobilní telefony, dříve popřela, že byla s Kočnerem v kontaktu.

Pokud mají orgány činné v trestním řízení důvod zajímat se o komunikaci státní tajemnice s podezřelým z objednání vraždy a obžalovanými z jiných trestných činů, je neobhajitelné nadále setrvávat v jedné z nejvyšších pozic na ministerstvu spravedlnosti,“ řekla Čaputová novinářům. Prezidentka při tiskové konferenci také podpořila justiční orgány a vyjádřila svou plnou důvěru kriminalistům zabývajícím se Kuciakovu případu.

Video  Kauza Kuciak zamávala s nedotknutelností na Slovensku, říká novinářka Holcová  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Podle slovenských médií si Jankovská, kterou za státní tajemnici navrhla nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie, v minulosti vyměnila s Kočnerem více než 1000 zpráv. Kočner zase v komunikaci s jinou obžalovanou v případu Kuciakovy vraždy Jankovskou podle médií označil za svou opičku.

Jankovská v neděli večer na sociální síti napsala, že s Kočnerem nekomunikovala a že s ním ani nebyla v kontaktu. Slovenská média už spekulovala, že Jankovská například mohla odevzdat policii jiný mobilní telefon, kde aplikaci na šifrovanou komunikaci nemá, nebo aplikaci znovu nainstalovala, a obdržela tak nový identifikační kód.

Video  Slovenská policie podnikla razii v nemovitostech spojených s působením Mariána Kočnera.  - Policie SR
Video se připravuje ...

Obsah Kočnerovy komunikace prostřednictvím šifrované mobilní aplikace získali slovenští kriminalisté z Kočnerova mobilního telefonu při vyšetřování vraždy Kuciaka a jeho přítelkyně. Elitní prokurátoři minulý týden na tiskové konferenci, ještě před zmíněným zajištěním mobilních telefonů Jankovské a soudců, vybídli ty, kteří komunikovali s Kočnerem, aby se dobrovolně přihlásili. Uvedli také, že mají poznatky o trestné činnosti představitelů státních orgánů.

santikxauz ( 26. srpna 2019 16:58 )

Čaputka a její kyselý úsměv.

seke ( 26. srpna 2019 14:39 )

Paní Zuzana se s ničím poctivě párat nebude.

Zobrazit celou diskusi