Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Smutek, nespočet svící a květin. Od vraždy Kuciaka (†27) uplynul rok, lidé vzpomínají u jeho hrobu

Autor: shp - 
21. února 2019
16:53

Je tomu přesně rok, co násilnou smrtí zemřel slovenský investigativní žurnalista Ján Kuciak (†27) a jeho milovaná snoubenka Martina Kušnírová (†27). Hrob odvážného novináře kvete skoro jako botanická zahrada. Spousta lidí, kteří si cení jeho práce a odhalení, která vznesl směrem ke korupci ve slovenské politice, mu na místo posledního odpočinku přinesla mnoho květin a svíček.

Oficiálně zůstává vražda Jána Kuciaka a jeho snoubenky stále nevyřešena. Od počátku vyšetřování však došlo k několika významným odhalením a obviněním. Policie loni na podzim zadržela a obvinila z vraždy Kuciaka a jeho partnerky čtyři osoby, vyšetřovatelé ale pátrají po hlavním objednavateli popravy. Mimo to zveřejnil slovenský zpravodajský web Aktuality.sk přepis rozhovoru mezi Kuciakem a kontroverzním podnikatelem Mariánem Kočnerem. Ze slov, která zámožný Slovák vyřknul, mrazí v zádech.

„Vy jste velmi osobní, jste zlý člověk, kterého někdo úkoluje, a věřte mi, že přijdu na to, kdo vás úkoluje. Jakmile zjistím nějakou špínu, nějaké přešlapy u vás, u celé vaší rodiny... každý má něco za nehty, buďte si jistý, že to zveřejním stejně jako vy, ale také s důkazy, bez důkazů ne, jen s důkazy, takže budu, pane Kuciaku, hledat,“ řekl Kočner na nahrávce. Policii se ale zatím nepodařilo prokázat, že by si vraždu novináře objednal u Aleny Zs. právě on.

Rodiče obou zavražděných se ani po roce s tragédií nesmířili. „Stále tomu nechci věřit. Čekám, že se jen vzbudím a on tu bude. Za vším jsou peníze, tolik proklínané a zbožňované peníze, které se zde propíraly ať už s požehnáním, nebo s tichým souhlasem naší vlády. Zda to byl belgický podnikatel, italští podnikatelé na východě... Možná i pan Kočner s nimi měl nějaké styky. Zatím je nám stále podsouván jako hlavní objednatel. Je to arogantní člověk, ale pochybuji, že by se na to odhodlal sám. Určitě měl od někoho požehnání,“ řekl  Jánův otec Jozef  na středeční předpremiéře filmu Ján a Martina – vražda, která změnila Slovensko, kterou ke smutnému výročí připravila TV Markíza.

Pokrok ve vyšetřování se zdá pomalý i Zlatici Kušnírové, mamince zastřelené Martiny. Ta si nebere servítky na adresu generálního prokurátora Jaromíra Čižnára. "Touto cestou bych ho chtěla vyzvat, ať na tom maká. Vím o něm své a nemám z něj dobrý pocit,“ apelovala. „Jestli ne on, udělám peklo já. Mně je to jedno, způsob si najdu. Zabili mi dvě děti, to jim nedaruju,“ uzavřela.

Zastřelili je před svatbou

Kuciak a jeho milá, se kterou chystali svatbu, byli popraveni 21. února 2018 ve svém domě několika výstřely z pistole. Kuciak před svou smrtí psal článek o napojení italské mafie na přední slovenské politiky. Po jeho smrti se začalo čím dál tím více skloňovat jméno zmíněného Kočnera. Případ vyvolal velkou odezvu v domácím Slovensku i okolních zemí, které odsoudily bezpráví.

Násilná smrt novináře navíc na Slovensku vyvolala politickou krizi. Ta vyústila v demisi šéfa nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica z funkce premiéra.

Video  Rakev spustili do hrobu, rozezněly se zvony. Při emotivním loučení se zavražděným Kuciakem tekly slzy  - Jan Jedlička, David Malík
Video se připravuje ...

antitupec ( 21. února 2019 18:42 )

Nechápu dementy, kteří čtou článek, který je nezajímá a ještě mají potřebu to oznámit ostatním. Jednoduchý recept-nečti to.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání