Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ficův politik komunikoval s Kočnerem. Slovenská koalice zablokovala jeho odvolání

Autor: ČTK, Mii - 
29. října 2019
16:03

Koaliční poslanci na Slovensku v úterý hlasováním zablokovali konání mimořádné schůze sněmovny o odvolání místopředsedy parlamentu za nejsilnější vládní stranu Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Martina Glváče. Opoziční strany chtěly vyvolat hlasování parlamentu o Glváčovi kvůli jeho kontaktům s podnikatelem Marianem Kočnerem, který je obžalován kromě jiného z objednání loňské vraždy novináře Jána Kuciaka. Očekává se, že Glváč se ke svým kontaktům s Kočnerem vyjádří později odpoledne.

Podle přepisů Glváč v minulosti komunikoval s Kočnerem například o transakcích s realitami, o politice či o personálních otázkách. Komunikaci Kočnera s politiky a dalšími osobami slovenský soud v pondělí připustil jako důkaz v líčení, ve kterém Kočner a exministr hospodářství Pavol Rusko čelí obžalobě z padělání směnek v hodnotě zhruba 69 milionů eur (1,76 miliardy korun).

Glváč patří k zakládajícím členům Směru-SD expremiéra Roberta Fica a je členem vedení strany. V letech 2012 až 2016 byl ministrem obrany.

Psal si s obžalovanou z vraždy Kuciaka

Letos v lednu slovenská média informovala, že Glváč si ještě jako ministr obrany vyměňoval zprávy, včetně intimních vzkazů, také s jednou z nyní obžalovaných v případu Kuciakovy vraždy Alenou Zsuzsovou. Tuto kauzu Glváč ustál. Slovenská média označila Zsuzsovou za Kočnerovu volavku.

Po úniků přepisů zmíněné komunikace Kočnera do médií v září rezignovala náměstkyně na ministerstvu spravedlnosti Monika Jankovská, byť tvrdila, že s podnikatelem v kontaktu nebyla. Do soudcovského taláru se Jankovská zatím nemůže vrátit, protože čelí disciplinárnímu řízení za to, že podle ministra spravedlnosti Gábora Gála lhala v jiné kauze.

Kvůli komunikaci s Kočnerem požádalo o přerušení funkce nebo bylo postaveno mimo službu několik dalších soudců. Ze stejného důvodu už na jaře rezignoval náměstek slovenského generálního prokurátora Jaromíra Čižnára. Již v lednu Čižnár zase odvolal svého jiného svého náměstka Reného Vaneka, a to kvůli tomu, že Vanek komunikoval se Zsuzsovou

Zobrazit celou diskusi