Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slováci si připomněli vraždu novináře Kuciaka a jeho Martiny. Vláda prý selhává

Autor: ČTK, tva - 
20. září 2019
19:20

Po více než půl roce v pátek Slováci opět vyšli do ulic na shromáždění připomínající loňskou vraždu novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Organizátorky demonstrace ve slovenské metropoli nařkli vládu z toho, že selhala při řízení státu. Občanská iniciativa Za slušné Slovensko ohlásila shromáždění nejen v Bratislavě, ale i v dalších městech na Slovensku a ve světě, kde žije slovenská komunita.

„V této zemi byl budován systém, který vedl až k vraždě investigativního novináře a jeho snoubenky. Sledovali jsme nekonečná selhání při řízení státu. Vláda léta ignorovala problémy lidí,“ řekly z podia organizátorky shromáždění v Bratislavě, kde demonstranti zaplnili náměstí u sídla úřadu slovenské vlády. Dodaly, že stávající slovenská vláda není důvěryhodná. Projevy tradičně přednesli také herci či zástupce učitelů.

Na demonstraci v Prešově na východě Slovenska vystoupila matka zavražděné Kuciakovy snoubenky Zlatica Kušnírová. „O všech propojeních psal Janko a doplatil na to svým životem, a i má Maťa byla v nesprávné době na nesprávném místě,“ řekla podle portálu sme.sk Kušnírová.

Kočnerovy kontakty i Ficova demise

Kuciak psal také o kontroverzních transakcích podnikatele Mariana Kočnera, kterého policie letos v březnu obvinila z objednání vraždy reportéra. V případu byly dříve obviněny i další čtyři osoby.

Slováci opět vyšli do ulic kvůli loňské vraždě novináře Kuciaka (20. 9. 2019) Slováci opět vyšli do ulic kvůli loňské vraždě novináře Kuciaka (20. 9. 2019) | ČTK

Slovenská média letos v létě začala zveřejňovat přepisy Kočnerovy komunikace, kterou policie zajistila z jeho mobilního telefonu. Získané informace podle tisku kromě jiného poukazují na kontakty podnikatele s politiky či představiteli justice a na jeho snahu ovlivňovat různé kauzy.

Iniciativa Za slušné Slovensko po Kuciakově vraždě stála na Slovensku za největšími protivládními demonstracemi od pádu komunismu v roce 1989. Politická krize vyústila v demisi Roberta Fica z funkce premiéra, ve které Fica loni v březnu nahradil jeho kolega z nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Peter Pellegrini.

Fico během dne řekl, že respektuje projevy názorů lidí, zároveň podle něj ale nemohou rozhodnutí přijímat ulice nebo média.

Třetí nejpopulárnější stranou na Slovensku jsou nacionalisté

Od poslední demonstrace letos v únoru přišla iniciativa Za slušné Slovensko o jednu ze svých hlavních tváří. Občanský aktivista Juraj Šeliga ohlásil vstup do politiky po boku exprezidenta Andreje Kisky, který stál u vzniku nové politické strany Za lidi.

Aktivisté ze skupiny Za slušné Slovensko již dříve ohlásili další shromáždění, a to na kulaté výročí takzvané sametové revoluce letos v listopadu. Další demonstraci naplánovali na druhé výročí vraždy Kuciaka a jeho partnerky. To připadne na 21. února příštího roku, tedy jen zhruba týden před plánovaným termínem parlamentních voleb.

Podle průzkumů veřejného mínění by stávající tři vládní strany pod vedením Směru-SD potřebnou většinu ve sněmovně nezískaly. Tu by dokázala ovšem shromáždit jen široká koalice opozičních a nyní neparlamentních formací. Řada politiků zároveň vyloučila spolupráci s krajně pravicovou stranou Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko, která je v sondážích třetí nejpopulárnější stranou v zemi.

Taurus70 ( 20. září 2019 21:13 )

Pár jednodušších jedinců se najde vsude😂😂

Zobrazit celou diskusi