Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Objednatelů vraždy bude více.“ Rok po smrti novináře Kuciaka (†27) věří jeho kolegyně ve spravedlnost

Video se připravuje ...
Autor: mav - 
28. února 2019
05:30

Investigativní novinářka Pavla Holcová je rok po vraždě svého kolegy Jána Kuciaka a jeho přítelkyne Martiny Kušnírové mnohem optimističtější, než byla ještě před půl rokem. V pořadu Blesku Epicentrum řekla i to, že se slovenská společnost po této tragédii značně emancipovala a lidem došlo, že je potřeba vyjít do ulic. 

Novinářka  a zároveň někdejší kolegyně Jána Kuciaka Pavla Holcová byla původně k vyšetřování novinářovy vraždy dost skeptická: „Podle statistik je objasněno pouze 10 procent vražd novinářů. Je to dáno tím, že jsou často hodně dobře naplánované.“ Její pohled na věc se posunul o něco k lepšímu na začátku loňského podzimu, kdy došlo k zadržení čtveřice hlavních podezřelých. Těmi jsou policejní vyšetřovatel Tomáš Szabó, dále jeho příbuzný a někdejší profesionální voják Miroslav Marček, podnikatel Zoltán Andruskó a také Alena Zsuzsová, tlumočnice kontroverzního podnikatele Mariána Kočnera. 

Video  Kauza Kuciak zamávala s nedotknutelností na Slovensku, říká novinářka Holcová.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

K definitivnímu vyšetření zůstávají nadále skeptičtí rodiče Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Myslím, že ta skepse je dána tím, že je možné, že objednavatelů vraždy bude více,“ komentuje Holcová jejich přístup. Dosud vyšetřovatelé po objednateli pátrají. Podezření ale padá na právě na podnikatele Kočnera. 

Holcová podle svých slov doufala, že tato kauza bude ve společnosti rezonovat. Jistá skupina lidí na Slovensku měla pocit, že jsou nedotknutelní,“ dodává novinářka s tím, že po smrti Jána Kuciaka se situace zlepšila: „Společnost na Slovensku se emancipovala. Došlo jí, že jestli chce něco změnit, je potřeba vyjít do ulic.“

irena.toledo ( 28. února 2019 11:10 )

Dobře promyšlené, jak říká Pavla Holcová. Kdo jej obětoval?

Zobrazit celou diskusi