Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump mezi mocnými líbal Macronovou i Merkelovou. Melania se vrhla na „hezounka“

Aktualizováno -
26. srpna 2019
17:52
Autor: ČTK, Mii, Darina Jíchová - 
26. srpna 2019
08:03

Prezident Spojených států Donald Trump se na summitu skupiny G7 ve francouzském Biarritzu se všemi ženami pozdravil polibkem. Ten s německou kancléřkou Angelou Merkelovou byl docela kostrbatý, fotografové zachytili Trumpa s našpulenými rty a poněkud odkláňějící se političku, Trumpova pusa jí nakonec přistála skoro na uchu. Americký prezident se pak pod dohledem svého francouzského protějšku Emmanuela Macrona (41) nechal políbit od jeho manželky Brigitte (66). Také první dáma USA nemeškala a sbírala polibky, ten nejsladší byl zřejmě od politického krasavce, kanadského premiéra Justina Trudeau, uvedl deník Daily Mail.

K rozpačitému momentu mezi Merkelovou a Trumpem došlo, když se státníci a jejich drahé polovičky chystali na focení tradičního, tzv. rodinného fota. Na snímku se jasně vyjímala Melania Trumpová v rudých šatech a Macronová v třpytivém modelu. První dáma USA stála vedle kanadského premiéra, kterému tisk od jeho zvolení přezdívá „krasavec“ nebo „hezounek“.

Macronová: Moc nepijte

Místo Macronové bylo mezi jejím manželem a Trumpem, se šéfem Bílého domu si chvilku špitala do ucha a pak ho políbila na tvář. Macronovi a Trumpovi si po „rodinném focení“ udělali ještě pár soukromých snímků, na jednom se k nim připojil také chilský prezident Sebastian Piñera s manželkou Cecilií Morelovou. Venku ale dlouho nevydrželi, Macronové v jejích krátkých šatech byla očividně zima. Od moře totiž foukalo.

Summit G7: Macronová vzala manželky státníků do vinárny, návštěvu si nejvíce užila manželka australského premiéra Jenny Morrisonová (na snímku druhá zprava). Summit G7: Macronová vzala manželky státníků do vinárny, návštěvu si nejvíce užila manželka australského premiéra Jenny Morrisonová (na snímku druhá zprava). | Reuters

Zatímco světoví lídři jednají, první dámy mají vlastní program, který pro ně připravila hostitelka Macronová. Francouzka pro ně přichystala výlet do tradiční baskické vesnice, jednou ze zastávek na programu byla vinárna, kde dámy ochutnávaly víno. „Jedna rada, nepijte toho moc,“ radila se smíchem Macronová.

Manželce australského premiéra Scotta Morrisona Jenny nejvíce zachutnala sangria. „Velmi dobrá,“ ohodnotila nápoj Australanka, když ještě s plnou skleničkou opouštěla podnik. Ženy se zastavily rovněž ve městě Espelette, které proslulo svými paprikami. Naštěstí všechny odložily vysoké jehlové podpatky, Macronová je totiž vzala do pole s paprikami. Některé dámy se netvářily na to, že se jim ve světlých modelech chce do trávy.

Summit G7: První dámy Summit G7: První dámy | Reuters

Navštívily i místní obchod s oblečením, pekárnu a obuvníka. Před sluníčkem se na chvíli schovaly v kostele ze 16. století, zde si nejvíce fotografií na svůj mobil pořídila manželka japonského premiéra Šinza Abeho Akie.

Závěrečný den summitu

V přímořském letovisku Biarritz na jihozápadě Francie v pondělí čelní představitelé skupiny sedmi ekonomicky vyspělých zemí G7 ukončili třídenní summit, který se dosud věnoval zejména ekonomickým otázkám, nebezpečí obchodních válek či krizím kolem Íránu a Severní Koreje. V pondělí budou představitelé USA, Kanady, Francie, Británie, Německa, Itálie a Japonska hovořit o ochraně klimatu a biodiverzitě.

Francouzský prezident Emmanuel Macron na závěr summitu, že doufá ve schůzku mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a jeho íránským protějškem Hasanem Rúháním, která by se mohla uskutečnit „v příštích týdnech“. Cílem by bylo řešit spor o íránský jaderný program.

Rúhání prý Macronovi řekl, že je otevřen myšlence setkání s Trumpem. Sám Trump na společné tiskové konferenci s prezidentem Francie uvedl, že za správných podmínek by byl připraven se s Rúháním sejít.

„Pro nás jsou velmi důležité dvě věci: Írán nesmí nikdy mít jaderné zbraně a nesmí destabilizovat region,“ řekl Macron s tím, že na tom se shodl s Trumpem. O uspořádání schůzky mezi americkým a íránským prezidentem se jedná. „Doufám, že v příštích týdnech se na základě těchto rozhovorů podaří dosáhnout vrcholné schůzky mezi prezidentem Rúháním a prezidentem Trumpem,“ řekl francouzský prezident. Varoval nicméně, že „nic není hotovo“ a celá záležitost je „nanejvýš křehká“.

Trump by na příštím summitu G7 rád viděl ruského prezidenta Vladimira Putina. Zároveň si ale myslí, že by to pro Putina byla složitá situace a na setkání s dalšími státníky by nepřijel.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

naidka ( 26. srpna 2019 10:44 )

To dělají ...

naidka ( 26. srpna 2019 10:41 )

Trump při polibku makrely štítivě špulí pusu. To se dělají malé děti, když mají dát pusu neoblíbené tetičce, aby to měly co nejrychleji za sebou.

Zobrazit celou diskusi