Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Za Brexit se platí. Jak hluboko Britové sáhnou do svých peněženek

Autor: ČTK - 
25. srpna 2019
08:22

Pokud nebude Evropská unie souhlasit se změnami dohody o odchodu Británie, Londýn v rámci vyrovnání s EU nezaplatí stanovených 39 miliard liber (1,1 bilionu Kč), ale pouze devět miliard liber. Britský premiér Boris Johnson to hodlá sdělit představitelům Evropské unie, uvedl britský portál MailOnline.

 

Johnsonova hrozba vychází z analýzy jeho právníků, že v případě scénáře brexitu bez dohody by měla částka činit jen zmíněnou sumu, protože s přechodným obdobím nebudou spojeny žádné náklady.

Francouzský prezident Emmanuel Macron minulý týden prohlásil, že i kdyby Británie 31. října opustila EU bez dohody, stejně by měla částku uhradit celou.

Na summitu G7 se Jonhson má sejít s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a očekává se také uspořádání setkání s francouzským prezidentem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Tuska britský premiér vyzval, aby mu s hledáním dohody pomohl. Předseda Evropské rady v sobotu na twitteru napsal: Doufám, že se nechce zapsat do historie jako 'Pan Bez dohody'.“

jajas ( 25. srpna 2019 09:43 )

Vypadá jako šílenec, který utekl z ústavu......

Zobrazit celou diskusi