Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rusko má svou vlajku 350 let. Oslavuje koncertem a zatýkáním

Autor: ČTK - 
24. srpna 2019
18:03

Deset opozičníků policie zatkla cestou na manifestaci pořádanou v centru Moskvy u příležitosti svátku ruské státní vlajky. S odvoláním na opoziční aktivisty o tom informovala agentura Interfax. Ohlášené demonstrace proti vyloučení opozice z voleb do moskevského sněmu radnice zakázala. Oslav svátku spojeného s koncertem estrádních umělců se v Moskvě účastní přes sto tisíc lidí.

Na Sacharovově třídě se koná manifestace pořádaná radnicí ke dni státní vlajky, kterou Rusko začalo používat před 350 lety. Svátek se slaví také jako připomínka porážky komunistického pokusu o puč 22. srpna 1991. Podle agentury RIA Novosti se dnešní akce účastní více než sto tisíc lidí.

Podle specializovaného serveru OVD-Info bylo zadrženo deset lidí, z nichž čtyři byli následně propuštěni. Důvod k zatčení úřady nesdělily.

Několik nahlášených opozičních demonstrací radnice odmítla povolit s odkazem na konání velké oficiální manifestace. Předchozí sobotu se hnutí odporu omezilo jen na individuální protesty, jež nevyžadují souhlas úřadů. Vystřídalo se při nich několik desítek lidí, kteří zároveň žádali propuštění lidí zadržených při předchozích protestech.

Protestní akce, odehrávající se v Moskvě už od poloviny července, vyvolalo rozhodnutí úřadů nepustit 57 opozičních kandidátů do voleb vypsaných na 8. září. Důvodem byly údajné formální nedostatky při shromažďování podpisů potřebných k registraci. Na prvních dvou nepovolených akcích 27. července a 3. srpna zvláštní jednotky policie tvrdě proti demonstrantům zasáhly a zatkly celkem přes 2000 lidí. V sobotu 10. srpna na povolenou demonstraci přišlo podle pozorovatelů skoro 50.000 lidí.