Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Běžel koupit kytku ženě a zavřeli ho. Putinův kritik vyšel z vězení: „Režim bude litovat“

Autor: ČTK - 
23. srpna 2019
10:15

Ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj vyšel dnes z vězení poté, co si odpykal 30 dnů za mřížemi. Odsouzen byl za výzvy k účasti na nepovolené demonstraci proti vyloučení opozice ze zářijových voleb do moskevského sněmu pod formálními záminkami. Podobně byli mezitím odsouzeni i další opoziční politici a Navalného spolupracovníci.

Navalnyj podle agentury AFP opustil věznici s úsměvem a před novináři okamžitě odsoudil počínání úřadů, které se v posledních týdnech „doslova teroristickými činy snaží zastrašit“ protestní hnutí v metropoli.

Putinův kritik a ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj vyšel po 30 dnech z vězení (23.8.2019) Putinův kritik a ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj vyšel po 30 dnech z vězení (23.8.2019) | Reuters

„Hnutí bude dál sílit a tento režim bude silně litovat, co udělal,“ prohlásil. Na místě byli přítomni policisté, ale Navalnyj nesdílel osud jiných opozičníků, které hned po odchodu z vězení okamžitě znovu zadrželi a uvěznili. Navalného policisté zadrželi 24. července, když si šel zaběhat a koupit kytici manželce k narozeninám.

Následně jej soud poslal na 30 dnů za mříže za „opakované porušení pravidel pořádání demonstrací“. Během uvěznění musel být převezen do nemocnice, podle lékařů kvůli „prudké alergické reakci“, zatímco Navalnyj nevylučoval, že mohl být „otráven“.

Během velkých demonstrací v Moskvě došlo na rozsáhlá zatýkání Během velkých demonstrací v Moskvě došlo na rozsáhlá zatýkání | Reuters

V Moskvě se v červenci a v srpnu odehrálo několik nepovolených demonstrací proti vyloučení 57 opozičních kandidátů z voleb, naplánovaných na 8. září. Podle úřadů opozičníci nezískali požadovaný počet podpisů od voličů na svou podporu, zavržení kandidáti naopak tvrdili, že kontroly hodnověrnosti podpisů úřady dělaly schválně i s chybami, aby podpisy mohly zpochybnit. Při protestech policisté zadrželi stovky i tisíce lidí. Navalného Fond boje s korupcí mezitím úřady začaly vyšetřovat pro podezření z údajného praní špinavých peněz.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marais ( 23. srpna 2019 19:25 )

Navalnyj si zaslouží, aby ho vyhostili a byl od něj pokoj. Několikrát byl v usa, tak proč tam nezůstal?

Manowar ( 23. srpna 2019 11:53 )

Proč tak málo,aspoň rok ve věznici Černý delfín.

Vox-populi ( 23. srpna 2019 11:19 )

Vox-populi ( 23. srpna 2019 10:25 )

ZLATEJ Putin 👍👍❤️❤️👍👍🍀🍀😋😋

Zobrazit celou diskusi