Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putinův kritik Navalnyj neměl štěstí ani podesáté. Ministerstvo zase odmítlo registrovat jeho stranu

Autor: ČTK - 
31. května 2019
19:26

Ruskému disidentovi Alexeji Navalnému se zřejmě ani na desátý pokus nepodaří úředně zaregistrovat politickou stranu, aby se mohla zapojit do volebních procesů. Vyplývá to z dnešní informace agentury Interfax. Ministerstvo spravedlnosti oznámilo oficiální registraci strany nazvané Rusko budoucnosti, což je název, o který usiloval i Navalnyj. Dvě politické strany se stejným názvem zákon nepřipouští, a tak má ministerstvo nový důvod zákazu.

Ministerstvo už dvakrát Navalného stranu Rusko budoucnosti odmítlo zaregistrovat, v obou případech kvůli údajné neúplnosti předložených dokumentů. Předtím se Navalnyj se svými stoupenci pokusil registrovat stranu pod názvem Lidová aliance nebo Strana pokroku. Ruský disident dokonce loni založil politickou formaci s provizorním názvem Pracovní název. Registrace mu ale byla zatím pokaždé odepřena.

Navalnyj zatím největší volební úspěch zaznamenal v roce 2013, kdy kandidoval na starostu ruské metropole a nečekaně se u voličů setkal s velkou podporou. S více než 27 procenty hlasů obsadil druhé místo za Sergejem Sobjaninem, který stojí v čele moskevské radnice dodnes.

Vůdce ruské opozice měl v úmyslu kandidovat i v loňských prezidentských volbách, které pak s výraznou převahou vyhrál Vladimir Putin. Ústřední volební komise Navalnému kandidaturu odepřela s odůvodněním, že byl pravomocně odsouzen za krádeže ve firmě Kirovles. Opozičník považuje rozsudek za zpolitizovaný a tvrdí, že se ho Kreml snaží tímto způsobem umlčet.

vagin-analev ( 31. května 2019 20:24 )

Nikdo opakuji nikdo nebude kritizovat soudruhy putina, una, madura, zemana, ťin-pchinga a další soudruhy. Pod jejich vládou země vzkvétají a jsou nejlepší na světě jak ekonomicky tak v dodržování lidských práv.

Taurus70 ( 31. května 2019 20:00 )

Dalsi Zidovska svine co by chtela k lizu💩💩💩💩

Zobrazit celou diskusi