Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Velká demonstrace u českých hranic: „Pro nácky tu není místo!“

Autor: peb, ČTK - 
24. srpna 2019
18:00

V centru Drážďan se v sobotu brzy odpoledne k plánované protirasistické demonstraci za toleranci zatím sešlo až 20.000 lidí, kteří vytvořili manifestační průvod. Informovala o tom agentura DPA.

Sobotní akce, kterou organizuje sdružení #Unteilbar (Nerozdělitelně) se koná týden před regionálními volbami ve spolkových zemích Sasko a Braniborsko. Organizátoři v saské metropoli očekávají 25.000 účastníků.

Drážďanská demonstrace má celoněmecký charakter. Dorazil na ni například německý ministr financí, sociální demokrat (SPD) Olaf Scholz nebo spolupředsedové krajně levicové strany Levice Bernd Riexinger a Katja Kippingová.  

Řečníci z jednotlivých iniciativ, uměleckých institucí či odborových organizací na Altmarktu, jednom z hlavních drážďanských náměstí, agitovali za otevřenou, svobodnou a solidární společnost. Konec nenávisti a poštvávání, Rasismus není alternativa“ nebo Není tu místo pro nácky stálo na transparentech.

Loni dokázali svolat čtvrt milionu demonstrantů 

Spolek Unteilbar dokázal už loni v říjnu svolat více než 250.000 lidí na demonstraci do Berlína. Bylo to jen několik měsíců poté, co se v ulicích východoněmeckých měst odehrály xenofobní incidenty v reakci na ubodání Němce v Chemnitzu (Saské Kamenici). Ve čtvrtek byl za útok poslán 23letý Syřan na devět a půl roku do vězení. Hlavní podezřelý, mladý Iráčan, je však stále na útěku.

Východní Německo je baštou krajní pravice v čele s protiimigrační Alternativou pro Německo (AfD), která se v roce 2017 dostala do Spolkového sněmu a je nyní nejsilnější opoziční stranou. Podle průzkumů by AfD mohla příští neděli zemské volby v Braniborsku i vyhrát.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

apkest ( 25. srpna 2019 10:05 )

sekebo:Hnědé Neonácky Afd podporuje i Klaus, podporovaný Kellnerem.
Tito tzv. nacisté jsou občané nemecka, kteří mají právo proti politice Merkel protestovat. Nebo jsou účastníci protestu proti Babiš taky nacisté?

sekebo ( 25. srpna 2019 06:50 )

Hnědé Neonácky Afd podporuje i Klaus, podporovaný Kellnerem

Vox-populi ( 25. srpna 2019 05:56 )

Milion chca.nek pro zrzouna 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮👎👎👎👎👎👎👎

marmat ( 24. srpna 2019 22:42 )

TRANSPARENTNÍ SPONZOŘI........na netransparentní program MCH

marmat ( 24. srpna 2019 22:40 )

20.08.2019 777,00 CZK Bezhotovostní příjem CAESAR ALEŠ Mikulášku vydrž !!

Zobrazit celou diskusi