Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Aktivisté vzali útokem hnědouhelný lom. Při zásahu zranili policisty

22. června 2019
16:45

Při protestu proti těžbě uhlí v porýnském hnědouhelném revíru nejméně dva strážci pořádku utrpěli zranění poté, co dnes stovky aktivistů prorazily policejní kordon a vnikly do dolu. Informovaly o tom německé policejní odbory. Důslednější ochrany ovzduší se u dolu Garzweiler patřícího energetické skupině RWE domáhají tisíce lidí. Spojili se zde účastníci manifestace „Pátky pro budoucnost“, na kterou v pátek v Cáchách na západě Německa přišlo asi 20 tisíc lidí, s dalšími ekologickými iniciativami. Zatím není jasné, jak těžká zranění policisté utrpěli.

Ochránci klimatu požadují, aby Německo zastavilo těžbu uhlí rychleji než plánuje a přestalo používat tuto surovinu k výrobě elektrické energie. Protestují rovněž proti bourání vesnic, které mají ustoupit těžbě uhlí, i kácení cenného Hambašského lesa, které má v plánu společnost RWE, aby mohla rozšířit dobývání uhlí. Všichni jsou proti uhlí, jen ne Peter, ten oddoluje ještě metr,“ stálo na plakátu jednoho z demonstrantů. Měl na mysli ministra hospodářství Petera Altmeiera.

Podle jedné ze skupin organizující dnešní protest přišlo asi 8000 lidí.

Policie do oblasti vesnice Hochneukirch ležící poblíž dolu Garzweiler nasadila stovky mužů a žen, kteří mají za úkol zabránit tomu, aby aktivisté tento rozsáhlý povrchový důl a blízké elektrárny obsadili.

Agentura AP napsala, že pod vlivem studentských manifestací za lepší ochranu klimatu i sílících preferencí opozičních Zelených kancléřka Angela Merkelová stanovila cíl, aby se Německo do roku 2050 stalo neutrální, pokud jde o emise oxidu uhličitého.

agfor ( 22. června 2019 17:32 )

Němci přeci uhlí nepotřebují. Ruší jaderné elektrárny, zruší doly (a tím těch pár tepelných elektráren). Svítit ale chtějí. Levnou elektřinu koupí od hloupých Čechů, kteří za ni doma platí aspoň 2x tolik, než oni.

asijo ( 22. června 2019 17:25 )

Osvěžit je slzným plynem a uklidnit každého obuškem.

silen ( 22. června 2019 17:18 )

...a kdybychom každého z těch protestujících blbínků posadili na "detektor pravdy", tak by vyšlo najevo, že 95 procent jich je tam z mnoha zcela jiných důvodů, jen ne z nějakého ekologického přesvědčení...!!! Všechny by měli zavřít do "Bohnic"!

Zobrazit celou diskusi