Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

„Mořská piraňa“ pokousala turistku ve Španělsku. Je agresivní, varují rybáři

Autor: Mii - 
11. srpna 2019
14:43

Nepříjemné zranění si ze svého pobytu ve Španělsku odnesla 40letá turistka. Když si šla minulý týden zaplavat na pláž El Rebollo nedaleko Valencie, z ničeho nic jí ve vodě pokousala ryba. Nejdříve zranění neřešila, ale začalo tak krvácet, že s ním později musela do nemocnice. Jde o tu samou oblast, kde před měsícem záhadný mořský tvor napadl dvě děti. Tehdy nebylo jasné jaký, ale nyní se ho plavčíkům podařilo vypátrat – útočila lufara dravá přezdívaná „mořská piraňa“, informuje server Murciatoday.

K incidentu došlo minulou středu, kdy se žena, jejíž jméno místní média neprozradila, rozhodla se svojí rodinou o dopoledních hodinách vyzkoušet moře. Na pláži ještě tolik lidí nebylo, ve vodě se nacházela především ona, její manžela a jejich 5letý syn.

Chvíli plavala, než ucítila bodavou bolest v noze. Voda rozsah zranění zpočátku skryla, ale když turistka vylezla ven, viděla, že silně krvácí. Plavčíci jí poskytli základní ošetření a přivolali záchranku. V nemocnici pak lékaři kousanec zašili, ženě na nohu dali sádru a ona poslední den své dovolené skončila s berlemi.

Zranění se velmi podobalo tomu, které před měsícem na tom samém místě utrpěly dvě děti. Záhadná ryba na ně zaútočila jen pár minut po sobě a jeden z kluků rovněž musel být převezen do nemocnice. Místní úřady se tehdy rozhodly několik pláží v okolí zavřít kvůli možnému riziku, ale útočníka nevypátraly a koupání bylo znovu povoleno.

Predátor, co trhá maso zaživa

Tentokrát se jim rybu podařilo najít. Stihly to mezitím, co ženu ošetřovali lékaři v nemocnici. Kolem jedné hodiny odpoledne oznámily, že celou dobu se ve vodě vyskytovala lufara dravá – mořský tvor, který je v rybářských kruzích známý jako mořská piraňa.

Tato ryba obvykle lidi nenapadá, jen ve velmi výjimečných případech. Je ale nesmírně dravá vůči ostatním rybám, podle Mezinárodní asociace sportovního rybolovu (IGFA) útočí na hejna sleďů, sardinek a ančoviček a ostrými zuby z nich strhává kusy masa  zaživa. Není výjimkou, že jakmile se nasytí, potravu vyvrhne a pokračuje v lovení.

Mezi lufarami se navíc vyskytuje kanibalismus a mohou se dorůstat až 130 centimetrů. Největší zaznamenaný úlovek vážil 14 kg. Ryba je velmi oblíbená mezi sportovními rybáři, loví se ale i komerčně ke konzumaci. Lidi obvykle lufary napadají pouze tehdy, pokud se vyskytují v blízkosti hejn jejich potravy.

Lufary žijí po celém světě a Středozemní moře není výjimkou. Protože jejich výskyt není ojedinělý, správa pláže El Rebollo se rozhodla, že koupání nebude prozatím zakazovat. Jen vyvěsila žlutou vlajku s tím, ať jsou turisté ostražití.

Monikay ( 11. srpna 2019 15:14 )

to je ksicht

ostuda ( 11. srpna 2019 14:56 )

tohle v moři potkat tak položím peněženku a víckrát už mě tam neuvidí

Zobrazit celou diskusi