Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Talibán udeřil na policisty: Sebevražedný útok má 14 obětí, zraněných je 145

Aktualizováno -
7. srpna 2019
13:22
Autor: ČTK, tsv - 
7. srpna 2019
09:17

Nejméně 14 mrtvých a 145 zraněných si vyžádal dnešní sebevražedný pumový útok, jehož terčem byla policejní stanice v afghánské metropoli Kábulu. O nové bilanci informovalo ministerstvo vnitra, které citovaly tiskové agentury. K útoku se přihlásilo radikální hnutí Tálibán. Nálož byla umístěná v automobilu a sebevražedný útočník ji odpálil, když musel zastavit na kontrolním stanovišti před policejní stanicí.

Podle prohlášení Tálibánu terčem sebevražedného útočníka bylo náborové středisko policie. Značný počet vojáků a policistů byl zabit nebo zraněn, dodal Tálibán. Zatím bylo potvrzeno 14 mrtvých. Do nemocnic bylo přijato 145 zraněných, uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví, podle nějž jde převážně o civilisty včetně žen a dětí.

Násilí v Afghánistánu nepolevuje, přestože se Tálibán a USA zřejmě blíží k historické dohodě o odsunu amerických vojáků ze země výměnou za slib Tálibánu, že se Afghánistán nestane základnou pro přípravu teroristických útoků. Mírová jednání mezi zástupci Tálibánu a USA pokračují v katarském Dauhá a obě strany v úterý potvrdily, že bylo dosaženo „značného pokroku“. 

Letošní červenec se stal v Afghánistánu nejkrvavějším měsícem od května 2017. Podle údajů OSN bylo v zemi zabito nebo zraněno 1500 lidí. Podle expertů jsou stupňující útoky znamením, že Tálibán chce jednat z pozice síly.

PPP150W ( 8. srpna 2019 05:33 )

Vy už máte velmi blízko k zatčení německou policií za podporu a schvalování terorizmu. Internet není zcela anonymní a o vás se toho ví víc než dost.

Zobrazit celou diskusi