Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Bála jsem se manžela víc než únosců!“ Žena, kterou 5 let věznil Tálibán, promluvila

Autor: rc - 
30. května 2019
20:18

Caitlan Colemanovou (33) v roce 2012 zajal Tálibán, když cestovala se svým manželem po Afghánistánu. V zajetí strávili dlouhých pět let, než je v roce 2017 osvobodila pákistánská armáda. Caitlan pak přinesla děsivé a překvapivé svědectví. Žena uvedla, že se bála víc svého vlastního manžela než věznitelů!

Caitlan Colemanová se v roce 2012 se svým manželem Joshuou Boylem rozhodla, že se vydá na cestu po Afghánistánu. Žena v té době byla těhotná, i přesto však neváhala a s manželem se na nebezpečnou cestu vydali. Ovšem ve chvíli, kdy manželé cestovali po provincii Ghazni, byli zajati Tálibánem. Manželé strávili v zajetí dlouhých pět let. Mezitím Caitlan, která pochází z americké Pensylvánie, porodila tři děti.

Vytoužená svoboda přišla až v roce 2017. Manželé byli s dětmi osvobozeni pákistánskou armádou a mohli se vrátit domů. Otřesená Caitlan po návratu do rodné země popsala hrůzné detaily života v zajetí. Třiatřicetiletá žena vypověděla, že se nebála ani tak svých únosců jako svého manžela, který ji mučil před zajetím, během věznění i po návratu domů.

Svého manžela, který pochází z Kanady, zažalovala a v pátek se pár sešel u soudu. Colemanová vypověděla, že se její vlastní manžel choval jako jejich únosci. „Nikdy jsem si netroufla s ním nesouhlasit, dokonce ani když šlo o drobné věci. V minulosti mi objasnil, že pokud jde o ubližování mi, necítí žádnou vinu,“ uvedla Colemanová podle britského listu The Guardian.

V Afghánistánu ji prý polil vařícím olejem a pálil ji ohněm. Křičel na ni, že ji nemůže ani vidět, a hrozil jí, že ji zabije. „To byla pravděpodobně nejhorší část mého života,“ řekla u soudu.

Manželé se po návratu z Afghánistánu vrátili společně do Kanady, kde spolu chvíli žili, než se Colemanová rozhodla, že svého manžela opustí a vrátí se do rodné Pensylvánie. Podle jejích slov násilné chování Boyla v Kanadě zesílilo. „Josh mi řekl, ať si lehnu na postel. Vzal provazy, které měl v tašce… a začal mě poutat nohama i rukama k posteli,“ uvedla u soudu. Poté ji měl znásilnit a odmítnout ji pustit. „Řekl mi, že mi nevěří a proto mě nehodlá rozvázat.“ Podle Colemanové Boyle začal sympatizovat s Tálibánem. Muž u soudu veškerá obvinění popírá, proces s ním bude pokračovat v následujících dnech. 

Zobrazit celou diskusi