Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zajatci islamistů svým věznitelům uplavali. Holanďana už drží sedm let

Autor: Darina Jíchová - 
10. dubna 2019
07:48

Třem mužům, dvěma Indonésanům a jednomu Malajci, se podařilo uprchnout ze zajetí islamistické skupiny Abú Sajjáf napojené na teroristickou organizaci Islámský stát (ISIS). Islamisté je drželi na ostrovu Simusa na jihu Filipín. Ještě než zajatce stihlo vysvobodit filipínské námořnictvo, muži svým věznitelům uplavali. Jeden z Indonésanů se však při útěku utopil, Malajce teroristé postřelili, podle filipínské armády je ve vážném stavu, informoval deník The Guardian.

Mluvčí filipínské armády podplukovník Gerry Besana oznámil, že se třem zajatcům teroristů Abú Sajjáf podařilo uniknout z ostrova Simusa. Islamisté stále zadržují nizozemského pozorovatele ptáků Elwolda Horna, kterého unesli v roce 2012, a dva Filipínce.

Malajec je v kritickém stavu

Filipínští mariňáci z moře vytáhli jednoho z Indonésanů, Heriho Ardiansyaha, později objevili i tělo jeho společníka, Hariadina, který se při útěku utopil. Vojáci zabili tři členy teroristické skupiny, kteří Indonésany pronásledovali.

Postřeleného Malajce zachránili už minulý týden, muž unikal svým věznitelům. Zraněn byl při přestřelce mezi islamisty a mariňáky. Podle filipínských úřadů se jedná o Džariho bin Abudulláha. Muž byl v kritickém stavu převezen do nemocnice ve městě Zamboanga.

Teroristi mají na svědomí vražedný útok na kostel

Tři muži byli uneseni na malajsijském břehu ostrova Borneo loni v prosinci, islamisté je na motorovém člunu převezli na Simusu, která spadá pod převážně muslimskou provincii Sulu. Filipínská armáda se v pátek střetla se zhruba 80 bojovníky Abú Sajjáf v horském městě Patikul. Během boje zemřeli tři vojáci a čtyři teroristé, desítky dalších mužů na obou stranách byly zraněny.

Skupinu Abú Sajjáf vede Hadžan Sawaddžán, který má přímé vazby na ISIS. Filipínci se domnívají, že Sawaddžán stojí za lednovým bombovým útokem na katolický kostel v hlavním městě provincie Sulu Jolo, exploze si vyžádala 20 obětí a 111 zraněných.

 

Zobrazit celou diskusi