Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bomba zabila 44 policistů. Premiér slibuje teroristům „drtivou odpověď“

Autor: ČTK - 
15. února 2019
20:20

Indický premiér Naréndra Módí slíbil „drtivou odpověď“ za čtvrteční bombový útok v indické části Kašmíru, který připravil o život 44 policistů. Z jeho zosnování premiér přímo obvinil sousední Pákistán, který podle něj vyzbrojuje kašmírské vzbouřence. Islámábád tvrzení odmítl s tím, že jde o součást politické kampaně před nadcházejícími parlamentními volbami v Indii.

„Naše sousední země si myslí, že nás tyto teroristické útoky oslabí. Jejich plány se ale nesplní,“ řekl Módí. Vládní síly podle něj „dostaly úplnou volnost“, aby se s ozbrojenci vypořádaly.

Pákistán obvinění indického premiéra odmítá. Jde podle něj o nepodložená nařčení, kvůli nimž si ministerstvo zahraničí předvolalo indického velvyslance. Vládnoucí pákistánská strana PTI uvedla, že Módí viní Pákistán s vidinou politického prospěchu v nadcházejících parlamentních volbách. Podle jednoho z jejích představitelů nebyl útok důsledkem pákistánské pomoci rebelům, nýbrž „brutality indických okupačních sil v Kašmíru“.

Vlna pobouření a požadavků na odvetu zaplavila indické sociální sítě. V oblasti Džammú, která spoluvytváří indický stát Džammú a Kašmír, se sešli hinduističtí demonstranti, zapalovali auta, házeli kamení na domy muslimů a požadovali, aby vláda proti separatistům tvrději zakročila. Několik lidí bylo údajně zraněno a úřady vyhlásily zákaz vycházení.

Dav protestujících se srotil také před pákistánským velvyslanectvím v Dillí a před indickým parlamentem, kde zhruba 100 lidí provolávalo hesla jako „pryč s Pákistánem" či "zaútočit na Pákistán“.

Indie dlouhodobě kritizuje Pákistán, že poskytuje útočiště separatistům v převážně muslimském Kašmíru. Ministr zahraničí předal pákistánskému velvyslanci nótu s požadavkem, aby Islámábád „prokazatelně zakročil“ proti povstaleckému hnutí Džajše Muhammad, které krvavý útok na indické policisty spáchalo. Indický ministr financí Árún Džajtlej sdělil, že Indie bude pracovat na tom, aby dosáhla „úplné izolace“ Pákistánu.

Jaderné velmoci Indie a Pákistán kontrolují každá jen část Kašmíru, obě si ale nárokují celou tuto oblast. Muslimští povstalci proti indické vládě bojují od roku 1989 a požadují vznik samostatného státu nebo sjednocení Kašmíru pod pákistánskou vládou. Konflikt, jehož intenzita se v posledních letech zvýšila, si vyžádal téměř 70.000 obětí. Nová generace kašmírských vzbouřenců bojuje proti indické nadvládě směsicí násilí i aktivit na sociálních sítích.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi