Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Žena Clooneyho se ujme případu reportérky. Šla po prezidentovi, hrozí jí deset let

Autor: Darina Jíchová - 
9. července 2019
21:30

Mezinárodní humanitární právnička a manželka hollywoodského herce George Clooneyho Amal Clooneyová se společně se svou kolegyní Caoilfhionn Gallagherovou ujmou případu filipínské reportérky Marii Ressaové. Novinářka zdokumentovala krvavé protidrogové tažení prezidenta Rodriga Duterteho. Kvůli své činnosti skončila za mřížemi, následně byla propuštěna. Čelí obvinění z daňových úniků, za což jí hrozí až deset let za mřížemi. Novinářka obvinění odmítá. Zprávu přinesla stanice CNN.

Oceněními ověnčená novinářka tvrdí, že se ji filipínská vláda snaží umlčet a vykonstruovaná obvinění ji mají zdiskreditovat. Na obranu Ressaové vystoupila organizace Reportéři bez hranic, ale také řada významných osobností. Mezi nimi také bývalá americká ministryně zahraničí s českými kořeny Madeleine Albrightová.

„Je očividné, že se tamní vláda snaží manipulací se zákonem umlčet a zastrašit jednu ze svých nejhlasitějších kritiček,“ uvedl Výbor pro ochranu novinářů po dalším zatčení Ressaové v březnu. „Maria Ressaová je statečná novinářka, kterou soudí, protože si dovolila publikovat pravdu a informovat o porušování lidských práv,“ komentovala případ Clooneyová.

Při Duterteho válce zemřely tisíce lidí

„Uděláme všechno, co je v našich silách, abychom ji ospravedlnili,“ slíbila právnička. Ressaová je spoluzakladatelka a editorka zpravodajského serveru Rappler, předtím pracovala pro CNN. V Rappleru se věnuje především tématu Duterteho tažení proti drogovým gangům. Podle oficiálních údajů během protidrogové války zemřelo přes pět tisíc lidí. Některé humanitární organizace ale uvádějí mnohem vyšší počet obětí, pohybuje se zřejmě kolem 12 až 20 tisíc.

Letos rovněž otevřeně vystoupila proti prezidentovi Dutertemu, obvinila ho, že vede „systematickou kampaň proti filipínským médiím i proti ní samotné“. V únoru byla zadržená kvůli šíření pomluvy na internetu, v rozhovoru pro CNN sdělila, že to je jasným příkladem toho, jak prezident manipuluje zákonem a užívá ho proti svým kritikům.

Obviněna byla kvůli článku, který napsala a zveřejnila na Rappleru v roce 2012, tedy ještě před tím než vláda přijala zákony proti šíření pomluv na internetu. Z vazby se dostala poté, co zaplatila kauci, vláda ale záhy přišla s dalšími obviněními.

Boj za svobodu slova podle novinářky nekončí

„Za posledních 14 měsíců proti mně filipínská vláda podala 11 obvinění, 8krát jsem se musela vyplatit z vazby,“ prohlásila Ressaová, poslední kauce ji vyšla v přepočtu na 1,3 milionu korun. „To je mnohem vyšší částka, než byla vystavena bývalé první dámě Imeldě Marcosové, která byla shledána vinnou. Boj za svobodu slova a demokracii ale pokračuje,“ novinářka v květnu vystoupila na promoci studentů žurnalistiky Kolumbijské univerzity.

Clooneyová má s případy neprávem vězněných novinářů zkušenost, zastupovala reportéry agentury Reuters Ťjo Sou U a Wa Lone, kteří v Barmě zpracovávali čistku Rohingů, k níž v zemi došlo v roce 2017. Následně byli zadrženi a odsouzeni na 7 let vězení za neoprávněné držení tajných státních dokumentů. Oba novináři, kteří za svou práci obdrželi Pulitzerovu cenu, byli propuštěni letos v květnu.

 

Zobrazit celou diskusi