Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Byl jsem gay, ale vyléčily mě krásné ženy,“ tvrdí prezident. Pak líbal Filipínky

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
2. června 2019
13:25

Filipínský prezident Rodrigo Duterte (74) má na svědomí další kontroverzní prohlášení. Během své návštěvy Japonska zavítal do tamní filipínské komunity, v projevu zmínil jednoho ze svých největších kritiků a označil ho za homosexuála. Následně uvedl, že on sám „býval gay, ale vyléčily ho z toho krásné ženy“. Svůj výstup zakončil tím, že vyzval několik žen, aby se k němu připojily na pódium a políbily ho, napsal deník Daily Mail.

Duterte ve své řeči uvedl, že senátor Antonio Trillianes IV., přední kritik jeho vlády, je gay. Pak připustil, že on sám byl gay, „vyléčil se z toho“, když začal vztah se svou první manželkou Elizabeth Zimmermanovou. „Udělala ze mě znovu muže,“ nechal se slyšet prezident. „Každý homosexuál, kterého se zeptáte, vám potvrdí, že je gay. Má to v pohybech. Jsme si podobní, já a Trillanes, já jsem se z toho ale vyléčil,“ prohlásil Duterte.

Mezi přítomnými Filipínkami si vybíral

Už při svém příchodu se prezident zastavil u třech krásných žen a vyzval je, aby se ze zadních řad přesunuly dopředu. Na závěr k sobě na pódium přizval čtyři ženy z filipínské komunity žijící v Japonsku a nechal se od nich políbit na tvář. „Samozřejmě, když se skutečně líbám, líbám na rty,“ komentoval situaci Duterte.

Filipínský prezident ale nelíbal jen tak ledajaké ženy, vybíral si podle následujících kritérií. „Chcete hubana? Tak nesmíte být provdané, chci jen svobodné nebo vdovy. Za druhé musíte být zletilé,“ přikázal Duterte.

Duterte a homosexualita

Přestože Duterte na adresu svých politických nepřátel používá slovo gay jako urážku, jeho postoj k homosexualitě je tolerantní. Prezident dokonce řekl, že by i bible měla uznat homosexualitu, dodal, že by časem na Filipínách mohlo dojít k legalizaci homosexuálních sňatků.

Během projevu Duterte vyznal lásku své dlouholeté přítelkyni Honeylet Avanceñové, která ho do Japonska doprovodila. Popsal, že se poznali v roce 1998, tedy dva roky před jeho rozvodem. „Je to má jediná,“ uvedl prezident. „V roce 2003 pracovala v Americe, zjistili jsme, že čekáme dítě. Na kolenou jsem prosil, aby práci nechala a vrátila se se mnou na Filipíny,“ zakončil Duterte.