Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Vyhlásím vám válku!“ Filipínský prezident se kvůli odpadkům pustil do Kanady

Autor: Darina Jíchová - 
24. dubna 2019
17:34

Filipínský prezident Rodrigo Duterte se ve svém posledním projevu pustil do Kanady, která si podle jeho slov „z Filipín udělala skládku“. Kanaďanům vyčítá hlavně to, že nedělají nic s odpadky, které „před lety nechali exportovat“ na ostrovní stát. Filipínská vláda podala už několik diplomatických protestů, v nichž požadují, aby se Kanada postarala o odpad dovozený na Filipíny v letech 2013 až 2014, informovala stanice BBC.

Duterte vyhrožuje, že „hromady“ odpadků naloží na lodě a odveze zpátky do Kanady, kanadská vláda se prý problému věnuje, hodlá ho vyřešit, zároveň se dožaduje spolupráce Filipínců. „Připravte mi loď na to kanadské smetí. Ať s tím koukají něco dělat, jinak jim to tam odvezu,“ Duterte tento týden znovu otevřel dlouholetý spor mezi oběma národy.

Filipínský prezident Duterte a kanadský premiér Trudeau Filipínský prezident Duterte a kanadský premiér Trudeau | Reuters

Duterte pohrozil válkou

„Jestli chce Kanada válku, klidně jim ji vyhlásím,“ filipínský prezident proslul svými kontroverzními a ráznými prohlášeními, ke kterým se zařadí i tento výrok. Projev pronesl na Velikonoční pondělí v hlavním městě Manila. Mluvil o kontejnerech plných odpadu, které na Filipíny poslala soukromá kanadská společnost.

Spor o kontejnery s plenami

Podle filipínských úřadů byly kontejnery, které dorazily do manilského přístavu, špatně označeny. Místo plastu určeného k recyklaci obsahovaly tuny směsného odpadu. Po důkladné inspekci bylo zjištěno, že v nich jsou odpadky z běžných domácností, použité pleny pro dospělé, plastové lahve a igelitové obaly.

Filipíny poprvé otázku kanadského odpadu otevřely v roce 2014, tvrdily, že kontejnery blokují přístav a ohrožují veřejné zdraví. Postupně byly přemístěny jinam, část zůstala v nepoužívaných skladech v Manile, další se odvezly na skládku za městem. V roce 2016 filipínský soud rozhodl, že bude odpad odvezen zpátky do Kanady, ta měla rovněž uhradit veškeré náklady.

V tomtéž roce ale kanadská vláda upravila svoje předpisy týkající se přepravy odpadu, díky čemuž nemohlo k převozu kontejnerů z Filipín dojít. Počátkem tohoto roku se koalice filipínských a kanadských environmentálních organizací obrátila na kanadského premiéra Justina Trudeaua a požádala ho, aby zajistil, že se odpad vrátí tomu, kdo ho na Filipíny poslal.

Video  Duterte posílá Obamu k čertu.  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

iFender ( 24. dubna 2019 21:07 )

O ten svuj bordel se Kanada a ten slunickarsky premier nepostara hlavne se stara o migranty a jeste k tomu maji plnou hubu ekologie.

Zobrazit celou diskusi