Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obamova rodina na dovolené za miliony. V Evropě ji hostil i oscarový Clooney

Autor: Darina Jíchová - 
24. června 2019
10:31

Americký prezident Barack Obama si společně s rodinou užíval luxusní dovolenou v Evropě. Obamovi začali s prázdninami na jihu Francie, pak se přesunuli do Itálie. Zlatým hřebem programu byl charitativní večírek v okázalé vile oblíbeného herce George Clooneyho. Hollywoodský miláček se o hosty staral celý víkend, v sobotu je pozval na party, v neděli je povozil ve člunu na jezeře. Zprávu přinesl deník Daily Mail.

Obama a Clooney jsou dobří přátelé, o tom svědčí i fakt, že se u něj exprezident zastavil na návštěvě během svého pobytu v Evropě. Obamovi si během svých prázdnin potrpěli na soukromí. V jižní Francii byli ubytování na přepychovém statku s dlouholetou historií, týdenní pobyt v něm vyjde na 1,7 milionu korun. Stejně drahé ubytování si pak našli i v severní Itálii ve vinařském regionu Châteauneuf-du-Pape, obě místa byla dostatečně izolovaná, aby je nikdo nerušil.

Exprezident Obama vyrazil ve člunu na italské jezero, společnost mu dělal herec Clooney s manželkou Amal, bývalá první dáma Michelle Obamová a starší dcera Malia. Exprezident Obama vyrazil ve člunu na italské jezero, společnost mu dělal herec Clooney s manželkou Amal, bývalá první dáma Michelle Obamová a starší dcera Malia. | Profimedia.cz

Zastávka u Clooneyových

Hlavním cílem v Itálii ale byla Clooneyho vila na břehu jezera Como u města Laglio, už od pátku byla oblast uzavřená. Každý, kdo by se bez povolení přiblížil na zhruba 100 metrů k vile, by zaplatil vysokou pokutu, asi 12 tisíc. V sobotu totiž herec s manželkou, lidsko-právní advokátkou Amal, pořádal charitativní večeři. Událost zřejmě byla neformální, Obama i Clooney dorazili sice v obleku, ale bez kravat.

Večírek pořádala Clooneyho nadace pro spravedlnost, která se zaměřuje na přehlížené komunity, které jsou obětí porušování lidských práv. Na práci nadaci se podílí hlavně Amal Clooneyová, které má s obdobnými případy zkušenost. Během své praxe se zabývala například kauzami zakladatele WikiLeaks Juliana Assange nebo bývalé ukrajinské premiérky Julie Tymošenkové.

Obama si evidentně svůj „důchod“ užívá, na dovolené navštívil nejen památky ve francouzském Avignonu, ale objevoval i přírodní krásy. Na italskou krajinu se vyjel podívat s Clooneym, herec exprezidenta povozil ve člunu po jezeře Como. Muže doprovázely jejich manželky, zatímco si Obama povídal s Clooneym, bývalá první dáma Michelle Obamová se bavila s Clooneyovou a svou dcerou Maliou.

Na dovolenou přijeli slavit

Itálie je pro Obamovy poslední zastávkou, domů se vrátí už v pondělí. Na dovolené rozhodně nehleděli na peníze, měli hned několik důvodů k oslavám: mladší z dcer Sasha zdárně ukončila studium na soukromé střední škole, navíc oslavila 18. narozeniny, na neděli 16. června rovněž připadl Den otců, sestry Obamovy při té příležitosti vzaly otce na večeři do vyhlášené restaurace s michelinskou hvězdou. Jídlo se v podniku dost prodraží, jen za místo se platí 2 tisíce korun.

Obamovi si s sebou přivezli několik blízkých přátel, kromě toho se na Francouzské riviéře sešli také s hudebníky Bonem a The Edgem. Pohybovali se vždy ve společnosti několika bodyguardů, po Francii jezdili v koloně černých vozů a k dispozici měli soukromý tryskáč.

Obamův milionový přivýdělek

Americkým exprezidentům se po odchodu z Bílého domu nežije špatně, mají nárok na štědrou penzi, v případě Obamy je to 4,5 milionů korun ročně. Obama si navíc „přivydělává“ různými projevy, za jedno vystoupení si účtuje i 9 milionů korun. Rodinný rozpočet letos značně obohatila také jeho manželka, která sklízí vysoké honoráře za svůj životopis Můj příběh.

 

Zobrazit celou diskusi