Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trump se těší na tanky a ohňostroj. „Fraška,“ tepou ho za vojenskou přehlídku

Autor: ČTK, Darina Jíchová, tva - 
3. července 2019
21:20

Přípravy washingtonských oslav státního svátku Dne nezávislosti, které Spojené státy slaví 4. července, vyvolávají u kritiků prezidenta Donalda Trumpa obavy, že ze státního svátku učiní šéf Bílého domu předvolební kampaň. Bílý dům podle agentury Reuters tvrdí, že Trump se v ohlášeném projevu zdrží politiky a bude se věnovat vlasteneckým tématům. Trump mezitím slíbil historicky největší ohňostroj a také tanky.

Trump podle amerických médií dlouho toužil uspořádat ve Washingtonu vojenskou přehlídku, v plánu byla na loňský 10. listopad u příležitosti Dne veteránů. Nakonec ale byla odložena poté, co odhady na její zorganizování činily až dvě miliardy korun. Tento týden bude mít prezident příležitost uspořádat přehlídku americké vojenské moci, čehož chce očividně využít. Kolik oslavy budou stát, oznámeno nebylo, což demokratičtí senátoři kritizují.

Ze Dne nezávislosti si Trump udělal kampaň

Zatímco američtí prezidenti se tradičně drželi během Dne nezávislosti v ústraní, neboť svátek je vnímán jako nepolitická akce, Trump chce stát v centru dění. Během vojenské pocty Americe, jejíž součástí budou vojenské kapely, přelety akrobatické letky Blue Angels amerického námořnictva či prezidentského speciálu Air Force One, vystoupí Trump s projevem.

Donald Trump se dočkal vysněné vojenské přehlídky, na Den nezávislosti se Washingtonem projedou tanky. Donald Trump se dočkal vysněné vojenské přehlídky, na Den nezávislosti se Washingtonem projedou tanky. | ČTK

Demokraté v Kongresu kvůli tomu vyslovili obavy, zda se Donald Trump nechystá z oslav učinit předvolební mítink na účet daňových poplatníků. „To je naprosto směšné. Bude to o poctě Americe. Prezident nebude politický,“ uvedl mluvčí Bílého domu Hogan Gidley v rozhovoru s televizí Fox News.

Trump dnes mezitím na twitteru napsal, že Pentagon a američtí vojenští velitelé se nemohou dočkat, až veřejnosti 4. července předvedou nejsilnější a nejmodernější armádu světa. „Úžasné přelety a vůbec největší ohňostroj!“ dodal v tweetu prezident o chystaných akcích, jejichž součástí budou přelety stíhaček F-35 a F-22 či bombardérů B-2.

S tanky se musí opatrně

Již v pondělí Trump ohlásil, že v parkové promenádě National Mall v centru americké metropole, kde se oslavy tradičně odehrávají, budou k vidění i tanky. „S tanky musíte být hodně opatrní, protože silnice obvykle nemají těžké tanky rády. Takže je musíme dát jen do určitých míst,“ řekl o tancích Trump.

Dřevotřískové desky pod obrněným tankem americké armády během příprav na vojenskou přehlídku ve Washingtonu D.C. Dřevotřískové desky pod obrněným tankem americké armády během příprav na vojenskou přehlídku ve Washingtonu D.C. | Reprofoto Sky News

Britská televizní stanice Sky News se navíc na twitteru podělila o záběry z centra Washingtonu, na kterých vojáci během příprav pokládají před cestu jedoucího tanku dřevotřískové desky tak, aby pásy obrněného vozidla nepoškodily vozovku.

„Myslí si, že je to ukázka síly, ve skutečnosti je to jen narcistická fraška. Bere tanky a rakety na místo, kde miliony protestovaly za občanská a lidská práva,“ komentoval Trumpovu plánovanou přehlídku reverend William Barber.

Reuters napsal, že na vagonech nákladního vlaku ve Washingtonu byly tanky spatřeny. To, že ve Washingtonu budou tanky M1 Abrams, se nelíbí městské správě, která poukázala na memorandum ministerstva obrany k přípravám neuskutečněné loňské vojenské přehlídky. V dokumentu tehdy ministerstvo uvedlo, že vzhledem ke snaze minimalizovat škody na infrastruktuře nebudou předvedeny žádné tanky, ale jen kolová vozidla.

Zobrazit celou diskusi