Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Selfíčka“ jsou vražednější než žraloci, ukázala studie. Hned pětinásobně

Autor: Darina Jíchová - 
28. června 2019
17:30

Focení tazkvaných selfie je jedním z fenoménů současnosti a lidé pro dokonalý snímek sebe samého udělají cokoliv. Nebojí se riskovat ani své životy, pózují na okraji útesů, na vrcholcích mostů nebo s jedoucími vlaky. Studie, kterou sestavili indičtí lékaři, ukázala, že „selfíčka“ mají na svědomí více lidských životů než žraloci, a to dokonce pětinásobně, uvedl deník Daily Mail.

Indové pracovali s údaji z let 2011 až 2017, za šest let během focení selfie zemřelo 259 lidé, z toho 159 v Indii. Ve stejném období oproti tomu kvůli útoku žraloků zemřelo „pouze“ 50 osob. Lékaři varovali, že počet mrtvých senzacechtivých lidí bude jen narůstat. Fotoaparáty u smartphonů se s každým modelem neustále zlepšují, navíc selfie nadšenci mají k dispozici stovky filtrů.

Statistika byla publikovaná ve vědeckém časopisu Rodinná medicína a primární lékařská péče jen den po hrozivém útoku tří žraloků na Bahamách, predátoři roztrhali jednadvacetiletou studentku Jordan Lindseyovou při šnorchlování. 

Podle studie si nejvíce selfie fotí ženy, mladí muži ale tvoří tři čtvrtiny z 259 mrtvých. Mladíci mají podle analýzy větší sklony riskovat, nejčastější příčinou smrti je utopení, autonehoda, pád z výšky nebo náhodné zastřelení, uvádějí lékaři.

Američané se při focení nejčastěji zastřelí

Největší úmrtnost kvůli selfie je v Indii, země má více než 1,3 miliardy obyvatel, přes 800 milionů z nich má vlastní mobil. Kouzlu selfie propadl dokonce i jejich premiér Naréndra Módí. Situace v zemi je tak zoufalá, že na některých místech byly vytyčeny zóny, kde je focení zakázáno, jen v Bombaji jich je 16.

Vysoký počet obětí mají selfíčka také v Rusku – 16 mrtvých, ve Spojených státech a Pákistánu, obě země po 14. V Rusku lidé umírají zvláště, když se fotí na mostech nebo z výškových budov. Ruská policie v roce 2015 dokonce vydala příručku „Selfíčko bez nebezpečí“. V USA jsou nejnebezpečnější nehody se zbraní, lidé hledají ten nejvýhodnější úhel pro snímek, až se zastřelí.

„Zanechte focení hloupých a nebezpečných selfíček,“ tak znělo varování chorvatské policie poté, co v roce 2016 kanadský turista jako zázrakem přežil pád ze 75 metrového útesu v národním parku Plitvická jezera.

Pohoršují selfie z Osvětimi i Černobylu

Kritiku vzbuzují také fotky z nevhodných míst, v poslední době se lidé bouří proti selfíčkům z Černobylu, místo jaderné havárie se po úspěšném seriálu od HBO stalo rájem turistů a instagramových influencerů.

V roce 2014 vyšokovala sociální sítě Brazilka, která se vyfotila s rakví prezidentského kandidáta Eduarda Campose. Kritiku sklízí i selfíčka koncentračního tábora Osvětim, z posvátných míst, či lokalit, kde došlo k nějaké závažné nehodě nebo útoku.

Umělecké muzem Belvedere ve Vídni přišlo dokonce s „digitálním detoxem“, hned u vchodu visí obrovská kopie obrazu Polibek od Gustava Klimta s hastagem. Lidé si zapózují s plakátem a v muzeu se pak věnují vystavovanému umění a ne focení.

 

Zobrazit celou diskusi