Ochlazujte jim tlapky. Je to jedno z mála míst, kde se psi a kočky potí.

Nestříhejte je nakrátko. Jejich srst funguje jako izolační vrstva před vedrem. Zastřihávání chlupů je v pořádku, ale výrazné zakracování jim může spíš ublížit. Lepší je je vykartáčovat, zbavíte je tak přebytečných chlupů.

Nezapomínejte na to, aby měli mazlíčci dostatek čerstvé vody a stín. Ve vedru pomáhá také rozprostřený mokrý ručník, na který si můžou čtyřnozí miláčci lehnout a zchladit se. Nebo případně chladná dlažba.

NIKDY nenechávejte zvíře zavřené v létě v autě, ani s pootevřeným okénkem! Může do 15 minut umřít na přehřátí! Když je venku 32 °C, v autě může být během 10 minut až 71 °C!

Zchlazení psa v řece nebo rybníku je fajn, ale nikdy ho nenuťte do vody násilím, nechte to raději na něm.

Jak poskytnout první pomoc?

1. Přehřátého psa nebo kočku přesuňte do stínu.

2. Namočte studenou vodou (ne ledovou) ručník nebo triko a zabalte do něj čtyřnohého mazlíčka. Chladit musíte postupně (cca 20 minut), na tlapkách, na břiše, v oblasti slabin a na hlavě. V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ zvíře nepolévejte studenou vodou nebo neházejte do ledové vody, mohlo by mít teplotní šok.

3. Dejte mazlíčkovi napít (voda nesmí být ledová), opakovaně po malých dávkách.

4. Nechte zvíře odpočívat, mluvte na ně a nenechávejte je bez dozoru.

5. Pokud se vám jeho zdravotní stav nezdá, spěchejte k veterináři.

Pozor na asfalt! 

Se psem choďte v parnech na procházky nejlépe brzy ráno a večer po západu slunce. Snažte se chodit na travnaté plochy, pokud nemůžete, tak na chodníky, které jsou ve stínu. Myslete na to, že asfalt je mnohem teplejší než vzduch! Položte bosou nohu na pár vteřin na asfalt, pokud je pro vás příliš horký, tak je příliš horký i pro tlapky vašeho miláčka!

Teplota vzduchu 30 °C  32 °C  34 °C

Teplota asfaltu  55 °C  60 °C   65 °C

VIDEO: Záchranářka o vedrech: Děti a senioři mají posunutý práh žízně, pít by měli často.

Video
Video se připravuje ...

Záchranářka o vedrech: Děti a senioři mají posunutý práh žízně, pít by měli často Blesk TV