Kuřecí není zdravější než hovězí, překvapili vědci. Hodnotili cholesterol

Autor: Mii - 
6. června 2019
21:57

Konzumace bílého masa, jako je kuřecí nebo krůtí, má na úroveň cholesterolu v lidském organismu identický efekt jako konzumace masa červeného. Uvádí to nová studie Kalifornské univerzity zveřejněná v odborném časopise American Journal of Clinical Nutrition. Dosud se předpokládalo, že červená masa typu hovězí mají na cholesterol více zdrcující efekt než kuřecí.

Že je konzumace kuřecího masa z dlouhodobého hlediska pro lidi zdravější, stále platí, cholesterol je jen jeden atribut, který se hodnotí. Podle vědců je ale překvapující, že vůbec existuje kategorie, ve které se masa vyrovnají – červené bylo obecně považováno na výrazně nezdravější.

Znamená to tedy, že pokud má člověk problémy s cholesterolem, ani jeden typ masa není lepší. Podle časopisu je v takovém případě vhodné konzumovat luštěniny, zeleninu a mléčné produkty.

Promluvil rozbor krve

Řeč je o nechvalně proslulém „zlém“ LDL cholesterolu. To je látka, která se pomalu hromadí uvnitř tepen a ucpává je, takže člověku eventuálně může přivodit infarkt nebo mrtvici. Obsahují ji především nasycené tuky obsažené ve zvířecích produktech.

Protože červené maso má vysoký obsah nasycených tuků, panovalo přesvědčení, že přispívá ke kardiovaskulárním chorobám. Vědci z Kalifornské univerzity ovšem tvrdí, že nikdo nikdy tuto teorii důkladně neověřil a pustili se do toho. Testy provedli na skupině stovky zdravých mužů a žen ve věku mezi 21 a 65 lety.

Každý ze zúčastněných dostal trochu jinou dietu s různým obsahem nasycených tuků. Celkem byly tři typy – primárně konzumovali buď kuřecí maso, nebo hovězí anebo vegetariánskou stravu. Všichni si postupně vyzkoušeli všechny tři způsoby stravování a u každého strávili čtyři týdny. Aby vědci dokázali porovnat, jaký efekt diety měly, od každé osoby před začátkem a po konci vzali krev.

Jako nejzdravější stravování z hlediska cholesterolu vyšla vegetariánská strava, ale to výzkumníci očekávali. Překvapení přišlo až s porovnáním kuřecího a hovězího masa, protože u toho zjistili, že úrovně nasycených tuků v krvi zúčastněných byly totožné.

Luštěniny a zelenina vítězí

„Pokud máte problém s cholesterolem nebo pocházíte z rodiny s historií problémů s cholesterolem a srdečními chorobami, bude lepší, když omezíte konzumaci jak bílých mas, tak těch červených. Můžete jíst náhražky s vysokým obsahem proteinu, jako jsou fazole, čočka, quinoa a sojové produkty typu tofu a tempeh,“ komentovala pro CNN studii Maria Romo-Palafoxová, dietoložka z Connecticutské univerzity.

„Potvrzuje se nám, že rostlinné diety mají lepší zdravotní efekt a také méně škodí životnímu prostředí,“ dodává. Proč přesně proteiny ze zeleniny a obilovin srdce chrání, podle ní není stoprocentně prozkoumáno, nicméně půjde o souhru minerálů a vitamínů, které maso neobsahuje.

Palafoxová zdůrazňuje, že to neznamená, že lidé mají maso – jak bílé, tak červené – přestat konzumovat úplně. „Vnímejte to tak, že červené maso není zakázané. Vždy si vybírejte co nejvíce libový kus. A pokud si například zavedete pondělky kompletně bez masa, jen vám to prospěje,“ říká dietoložka.

Taurus70 ( 7. června 2019 10:38 )

To je teda zase hovadina😕😕😕

Zobrazit celou diskusi