Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Těhotné ženy a děti z okolí Notre-Dame dostaly vážné varování. Hrozí potraty

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
5. června 2019
10:30

Těhotné ženy a malé děti žijící v okolí vyhořelé pařížské katedrály Notre-Dame by se měly preventivně podrobit testům na úroveň olova v krvi. Oznámily to francouzské úřady poté, co lékaři jednomu dítěti žijícímu v blízkosti chrámu naměřili vyšší koncentraci olova v krvi, než je norma.

Souvislost s dubnovým požárem Notre-Dame ale zatím u tohoto dítěte nebyla prokázána. Zdravotníci teprve zjišťují, zda vyšší koncentrace olova v krvi může mít i jiné příčiny. Zástupci francouzské ekologické organizace Robin des bois už dříve uvedli, že žárem se v Notre-Dame roztavilo až 300 tun olova, které se nacházelo v konstrukci střechy a spadlé věže.

Otrava olovem je nebezpečná

Po požáru Notre-Dame 15. dubna okolí katedrály znečistilo olovo. Odebrané vzorky ukázaly, že na kvalitě ovzduší v okolí památky se olověný prach neprojevil. Analýzy ale potvrdily přítomnost olověného prachu v bezprostředním okolí, především v půdě a na sousedních budovách, v nichž jsou převážně kanceláře.

Otrava olovem způsobuje u člověka narušení centrálního nervového systému, poškození mozku, nechutenství, bolesti hlavy a další onemocnění. Nebezpečná je hlavně u dětí a těhotných žen, u kterých může vést k potratu nebo předčasnému porodu. Olovo se vstřebává zejména plícemi.

Video  Obří požár zachvátil slavnou katedrálu v Paříži: Notre-Dame v mohutných plamenech  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi