Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vyhořelé katedrále Notre-Dame hrozí kolaps. Černý scénář o slabém větru se potvrdil

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
24. května 2019
20:50

Inženýr Paolo Vannucci vyděsil Francouze, podle jeho expertízy je vyhořelá pařížská katedrála Notre-Dame nestabilní. A jeho slova se teď dočkala potvrzení. Dubnový požár výrazně poškodil strukturu katedrály, historická stavba přišla o střechu a úzkou věžičku, tzv. sanktusník, zničený je i krov. Podle Vannucciho Notre-Dame hrozí zhroucení, pokud se do ní opře vítr o síle 88 a více kilometrů v hodině, informoval deník Daily Mail.

Notre-Dame začala hořet v podvečer 15. dubna, hasiči požár uhasili až druhý den dopoledne. Událost zcela ochromila Francii. Před pařížskou dominantou se scházely davy lidí, mnozí se vkleče modlili, jiní jen v tiché hrůze zírali.

Další ranou pro katedrálu je Vannucciho zpráva, na nestabilitě má podle něho a jeho týmu podíl i pád štíhlé věžičky, která měla i podpěrnou funkci. Ještě než se Francouzi pustí do rekonstrukce, budou muset zpevnit zdi stavby. Vannucci poznamenal, že před požárem byla Notre-Dame schopná odolat náporu větru o síle 218 kilometrů v hodině. Vannucci už dříve promluvil o nestabilitě katedrály, důkladný výzkum jeho prvotní hypotézu potvrdil.

Před opravou musí přijít stabilizace struktury

„Zpevnění stavby musí být první krok rekonstrukce,“ zdůraznil inženýr, zvláště s přihlédnutím k tomu, že prezident Emmanuel Macron slíbil, že katedrálu půjde zvládnout obnovit v rekordním období pěti let. Přitom někteří architekti se při pohledu na torzo Notre-Dame nechali slyšet, že opravy zaberou i několik desetiletí. Vannucci rovněž podotkl, že peníze by neměly být problém, když se na rekonstrukci vybralo několik miliard korun.

Francouzské úřady podle médií stále k požáru Notre-Dame přistupují jako k nezaviněnému. Kromě toho však prokuratura žádnou hypotézu nevylučuje. Podle BFM TV se vyšetřovatelé nejvíce přiklánějí k verzi o zkratu v elektrických obvodech výtahů, které používali dělníci při stavbě lešení kolem centrální věžičky.

Média hovoří také o nalezených nedopalcích cigaret či o možné závadě na elektrickém vedení u zvonů kostela, jejich spojitost s vypuknutím požáru je ale podle všeho méně pravděpodobná. Vyšetřování bude podle úřadů dlouhé a složité.

kuropatka ( 25. května 2019 20:25 )

By ,by Notre Dame

kuropatka ( 25. května 2019 20:23 )

Nic není věčný Ani láska jedný slečny Postavte tam nákupák Notre Dame

alter012 ( 25. května 2019 11:53 )

Najhoršia kombinácia čo sa mohla stať ! Stavba z vápenca stovky rokov starého , zvetralého , porovytého , vysoká teplota požiaru ako vo vápenke a to všetko hasiči zaliali poctivou dávkou vody / vyroboli hasené vápno/! Aby sa im nestalo , že celý Notre-Dame pri daždu odtečie do kanalizácie ako vápenné mlieko !
PS. pre kvelurantov . takého stavby v stredoveku priťahovali tisíce ludí , aby si zarobili a uživoli svoje rodiny ! Pre niektorých to bola práca na celá život !

salto ( 25. května 2019 08:30 )

Nechápu, proč chtějí obnovovat křesťanskou stavbu v muslimském státě?

prudentiacz ( 25. května 2019 06:58 )

Do vypuknutí 1. světové války se to tak mohlo zdát, co ovšem pak nastalé parlamentní vlády udělaly svým občanům nemá v hrůzách dějinnou paralelu. Takže tady řešíte kolonizační období zmrzačenou optikou dnešní doby. Naprosto zcestné. Například i proto že daně byly za "útlaku katolické cirkve" mnohem nižší než dnes. Tak jestliže katolíci vykonávali "vykořisťování", jak byste nazval to, co vykonávají dnešní vlády?

Zobrazit celou diskusi