Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zapomenutý kelímek ve Hře o trůny rozčílil fanoušky. A Starbucksu vydělal miliardy

Autor: Darina Jíchová - 
17. května 2019
11:35

Čtvrtý díl finální osmé řady seriálu Hra o trůny nepřinesl jen strhující scény a zvraty v zápletce, v epizodě si „střihnul“ jednu z rolí i zapomenutý kelímek, který se objevil na stole před herečkou Emilií Clarkeovou hrající jednu z hlavních postav Daenerys Targaryen. Miliony diváků, kteří fenomén z produkce HBO sledují, kelímek s plastovým víčkem zpozorovaly. Ve fiktivním světě Západozemí pro ně byl jako pěst na oko. Téma zapomenuté rekvizity řešili nejen fanoušci, ale i samotní herci. Na své si přišel i kavárenský řetězec Starbucks, kterému sice kelímek nepatří, díky omylu má ale skvělou reklamu, uvedl server Business Insider.

Divákům stačil zlomek vteřiny a už byl oheň na světě, papírový kelímek zkrátka ve světě fantasy nemá co dělat. Stížnosti na chybu produkce a různé vtípky okamžitě zaplnily sociální sítě, psala o tom i většina světových médií. O zapomenutém kelímku tak vědí i lidé, kteří se dosud mánii kolem Hry o trůny statečně vyhýbali.

Kromě vtipných poznámek se ale šíří i kritika, nejen fanouškům vadí poněkud povrchní přístup HBO k jejich nejúspěšnější a mezi diváky jedné z nejoblíbenějších seriálových sérií. Každá epizoda přitom vyjde zhruba na 344 milionů korun, dalo by se proto očekávat, že lidé z produkce zajistí, aby se něco podobného nestalo. Tlak fanoušků a médií byl tak vysoký, že si vyžádal reakci i HBO.

HBO nejdříve kelímek ze scény digitálně odstranilo, management americké stanice měl dvě možnosti, jak se k celé situaci postavit. Buď se za chybu omluvit a jít dál, nebo se zachovat kreativně a „svézt se“ na vlně vtipu. Lákavější byla samozřejmě druhá varianta. „Latte, které se objevilo ve čtvrté epizodě, tam bylo omylem. Daenerys si objednala bylinkový čaj,“ objevilo se na oficiálním twitteru seriálu.

Herečka o zapomenutém kelímku: Je jasné, čí je

Vyjádřila se k tomu i výkonná producentka Hry o trůny Bernie Caulfieldová. „Západozemí vlastně bylo prvním místem, kde byl Starbucks,“ uvedla v rozhovoru pro rozhlasovou stanici WNYC. Stranou „kelímkového“ skandálu nezůstali ani herci. Sophie Turnerová, která ve Hře o trůny představuje Sansu Stark, poukázala na to, že kelímek stojí poblíž její seriálové sokyně Daenerys, tudíž je jasné, komu patří, nechala se Turnerová slyšet v talkshow moderátora a komika Jimmyho Fallona.

Herečka Sophie Trunerová, seriálová Sansa Stark, vysvětlovala, komu kelímek patří. Herečka Sophie Trunerová, seriálová Sansa Stark, vysvětlovala, komu kelímek patří. | Profimedia.cz

Zároveň v rozhovoru s Fallonem vyvrátila zvěst, že kelímek je její. Na jedné z fotek ze zákulisí byla sice Turnerová „přistižena“ s podobným papírovým šálkem. Turnerová ale uvedla, že za prvé její kelímek vypadal jinak a za druhé je to z natáčení úplně jiné epizody, než byla ta čtvrtá nesoucí název The Last of Starks (Poslední ze Starků).

Na chybě vydělal Starbucks

Nejvíce na celé situaci však vytěžil Starbucks, fotka s kelímkem se stala hitem internetu, a řetězec si tak přišel na skvělou reklamu. Jeho úspěch je ještě větší zvláště proto, že se ukázalo, že kelímek není jeho, ale patří nějaké méně známé značce, kterou se zatím nepodařilo identifikovat.

Business Insider uvedl, že si Starbucks zcela zdarma přišel na promo ve výši až 45 miliard korun, a to jen proto, že ve scéně objevil kelímek, o kterém všichni jen předpokládali, že patří tomuto řetězci. Monitorovací platforma Talkwalker následně přišla s údajem, že za 48 hodin od premiéry epizody se spojení „Starbucks“ a „Game of Thrones“ (Hra o trůny) na sociálních sítích a blozích vyskytlo 193 tisíckrát. 

Samotný Starbucks si také neodpustil jeden komentář. „Divíme se, že si neobjednala Dračí nápoj,“ napsal řetězec na svém twitteru. Dragon Drink, tedy Dračí nápoj, je skutečně jednou z položek na jejich menu, jedná se o mléčný nápoj s příchutí exotického dračího ovoce. Což by pro seriálovou Daenerys bylo příhodné, nese totiž přízvisko Matka draků.

Seriálová senzace finišuje

Závěrečný díl poslední série seriálové senzace Hra o trůny bude mít ve Spojených státech premiéru v neděli 19. května večer, v pondělí 20. května ve 3 hodiny ráno našeho času. Čeští příznivci pak epizodu mohou zhlédnout v pondělí v hlavním vysílacím čase na kanálu HBO.

Video  Hra o trůny končí osmou řadou. • Trailer finálové série.  - HBO
Video se připravuje ...

 

jtabp ( 17. května 2019 13:41 )

Pravda, vy inteligenti chodíte na blesk.

Taurus70 ( 17. května 2019 11:44 )

Vsichni co tuto slataninu sleduji by potrebovali odbornou pomoc😰😰😕

Zobrazit celou diskusi